Megduplázódtak az Izrael-ellenes incidensek az amerikai egyetemeken

Csaknem megduplázódtak az Izrael-ellenes incidensek az amerikai egyetemi kampuszokon a 2022-2023-as tanévben – derül ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) új jelentéséből. 

2022 júniusa és 2023 májusa között összesen 665 Izrael-ellenes incidens történt az Egyesült Államok egyetemi kampuszain.

Az Izrael-ellenes retorika és aktivizmus magában foglalja „Izrael éles és elfogult kritikáját, valamint az antiszemitizmust – például az olyan törekvéseket, hogy kizárják a cionistákat az egyetemi életből” – írja az ADL.

„A jelentés pillanatkép arról a növekvő, radikális mozgalomról, amely Izrael és a cionizmus ellenzését az egyetemi élet központi elemévé teszi. Egyes diákok számára ez az egyetemi közösségben való teljes elfogadás feltétele lehet”

– jegyezte meg az ADL.

A jelentésben kiemelt incidensek közé tartoznak az Izraelt célba vevő, az Egyesült Államok által kijelölt terrorcsoportok támogatásának kifejezései, valamint az antiszemita üzenetek, amelyek célja a cionisták és a cionizmus kiközösítése az egyetemi életből.

„Minden évben azzal a reménnyel mennek egyetemre a zsidó fiatalok, hogy zsidó identitásukat, beleértve a zsidó államhoz való kötődésüket is, szívesen látják majd az egyetemen” – mondta Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója.

„Ez az érzés az Izrael-ellenes incidensek megszaporodtával egyre inkább veszélybe kerül. Az egyetemek vezetőinek hatékonyan kell reagálniuk erre a gyűlöletre, hogy a zsidó diákok biztonságban érezhessék magukat”.”

Az elmúlt év 665 Izrael-ellenes incidens között volt kilenc vandalizmus, 24 szóbeli vagy írásbeli zaklatást célzó incidens, 303 Izrael-ellenes rendezvény, 326 tiltakozás és akció, valamint három BDS határozat vagy népszavazás.

Bár az incidensek száma 2021-2022 között majdnem megduplázódott, két fő kategóriában hasonló maradt: a fizikai támadások száma egyről nullára csökkent, a vandalizmus pedig 11-ről kilencre. Ugyanakkor az egyetemi intézményekben és személyzeti szakszervezetekben, illetve a végzős hallgatók programjaiban vizsgált BDS-határozatok száma 20-ról háromra csökkent. Mindhárom határozatot elfogadták az egyetemi hallgatói szervezetekben. Emellett a jelentés szerint a zaklatás eseteinek száma kis mértékben, 19-ről 24-re nőtt.

Mi lenne, ha Trump támogatná Biden Izrael és Szaúd-Arábia közti béketervét?

Lindsey Graham republikánus szenátor és Jared Kushner, Trump veje arra biztatta a volt elnököt, hogy támogassa, Bident a két ország közötti normalizációs megállapodás megkötésében.