Ellenőrök erőszakoskodtak két izraeli turistával Budapesten

Egy izraeli anya és lánya keveredett összetűzésbe két ellenőrrel a metró kijáratánál Budapesten. A 48 éves jeruzsálemi idegenvezető, Tamar Hayardeni és 65 éves édesanyja szerint a két férfi huszonötezer forintot követelt tőlük, mondván, hogy nem érvényes a jegyük. A tettlegességig fajuló vita során az egyik ellenőr antiszemita megjegyzéseket antiszemita gesztusokat tett, hosszú orrot utánozva, és azt mondta a turistáknak, hogy „menjetek Izraelbe” — írja a Tett és Védelem Alapítvány honlapja.

A két izraeli turistát csütörtökön állította meg két ellenőr Szécheny-fürdő metróállomás kijáratánál. Az ellenőrzés során közölték velük, hogy azok nem érvényesek, mivel elhagyták a város határát. Tamar Hayardeni édesanyja kitűnően ismeri Budapestet, ezért közölte az ellenőrökkel, hogy nincs igazuk.

„Hamar rájöttünk, hogy megpróbáltak átverni minket. Elvették az útleveleinket, hogy megbírságoljanak. Nem egyeztünk bele, hogy fizessünk”

– magyarázta a nő, aki szerint az ellenőrök megállítottak más turistákat is ugyanezzel a szöveggel.

A nő hozzátette: az ellenőrök nem igazolták magukat, ráadásul egy olyan sarokban álltak, amelyik kívül esett a térfigyelő kamera látószögén. Az ellenőrök huszonötezer forintos bírságot szabtak ki, majd közölték, hogy készpénz fizetése esetén a felével is megúszható. A turisták „rettenetesen ijesztőnek” írták le a helyzetet, ezért úgy döntöttek, hogy értesítik a rendőrséget, és ezt közölték is az ellenőrökkel.

A két nő ekkor fotózni kezdte a helyszínt, mire állításuk szerint az ellenőrök agresszívvé váltak.

„Egyikük a földre lökött és megpróbálta elvenni a fényképezőgépet. A másik ököllel ütötte hatvanötéves éves rokkant anyámat”

– idézte fel Hayardeni.

Az ellenőrök végül jegyzőkönyvet vettek fel és visszaadták az útleveleiket.

„Ekkor úgy döntöttem, hogy nem adom fel, mert elkezdtek antiszemita megjegyzéseket tenni. Az útleveleinkből tudták, hogy izraeliek vagyunk.

Az egyik ellenőr azt mondta nekünk: >>zsidók, menjenek Izraelbe<<, miközben obszcén antiszemita gesztust mutatva, a zsidók nagy orrát imitálta.”

A helyszínre érkező rendőrök végül a két izraeli nőt és a két ellenőrt is kihallgatásra bevitték a 14. kerületi, Stefánia úti rendőrkapitányságra. A turisták feljelentést tettek testi sértés miatt. Elmondásuk szerint a rendőrség ugyan elismerte, hogy csalásról van szó és a jegyükkel sem volt probléma.

A két nő segítséget kért a Tett és Védelem Alapítványtól, és annak képviselője a rendőrségre sietett, hogy az eljárásban az izraeli turisták rendelkezésére álljon. A tanú-meghallgatások hivatalos tolmács közreműködésével több órát vettek igénybe. A sértett turisták hat órát töltöttek a rendőrségen, ahol a rendőrség képviselője a helyzetet felismerte közölte velük, hogy a jegyellenőröket gyanúsítottként hallgatják ki.

A BKK ezzel szemben azt állítja, hogy az ellenőrök jogosan jártak el.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy „a jelenlegi díjszabás alapján jogos volt, hogy az ellenőrök 25 ezer forintot akartak fizettetni” a két izraeli turistával, akik az izraeli sajtóban is beszámoltak az őket ért incidensről. A BKK szerint az is jogos volt, hogy az ellenőrök azt mondták a turistáknak: ha a helyszínen fizetik, akkor olcsóbb a büntetés, hiszen ebben az esetben csak 12 ezer forint a pótdíj.

A társaság szerint a két izraeli állampolgár „érvénytelen, utazásra nem jogosító jeggyel” utazott, ezért szabták ki velük szemben az ellenőrök pótdíjjat. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van, a társaság csak annak eredménye ismeretében fog bármit tenni a két ellenőrrel.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) lakossági bejelentés alapján azonosította a két jegyellenőrt, akik törvénytelen módon kívánták megbüntetni a két izraeli turistát, majd amikor ez kudarcot vallott, antiszemita megjegyzésekkel illették, sőt az egyikük meg is ütötte az az idősebb sértettet.

A TEV a jogsegélyszolgálata keretében teljes jogi képviseletet biztosít a két izraeli turistának annak érdekében, hogy a velük antiszemita megjegyzésekkel tűzdelt, garázda módon viselkedő jegyellenőrökkel szemben a törvény teljes szigorával járjanak el.

„Allahu akbar” ­– egy őrült tombolt a Wizz Air Izraelből Londonba tartó járatán

Egy hősiesen viselkedő utas fékezte meg a katasztrófát és mentette meg a gépen utazók életét.