„Allahu akbar” ­– egy őrült tombolt a Wizz Air Izraelből Londonba tartó járatán

Egy hősiesen viselkedő utas fékezte meg a katasztrófát és mentette meg a gépen utazók életét.

Egy őrült férfit az utasok szorítottak le, miután megpróbálta kinyitni a vészkijáratot repülés közben egy Izraelből Londonba tartó repülőgép fedélzetén hétfőn.

A meg nem nevezett terrorgyanús személy a Wizz Air magyar légitársaság W9 4452-es járatán repült. A férfi „Allahu Akbart” kiabált, mígnem az egyik utasnak, a 45 éves albán Victor Troboloni sikerült lefognia őt.

„Nagyon ijesztő helyzet volt. Arra gondoltam, hogy talán soha többé nem látom az anyámat”

– nyilatkozta Troboloni az incidens után.

A hős utas elmondta, hogy a férfi már korábban is furcsán viselkedett a járaton, fel-alá járkált a pilótafülke melletti bejárattól a másik végén lévő vészkijáratig.

„Láttam, hogy fel-alá járkált, talán a repülőgép gyenge pontjait kereste… ellenőrizte az ülésszámokat… Én magam is repülőgépmérnök vagyok, a karbantartásnál dolgoztam. Szóval tudom, mi történik a levegőben, 30 000 láb magasan, 11 km magasan a tengerszint felett, nincs menekvés.

„Megpróbálta kinyitni a vészkijáratot. A vészkijáratot könnyű kinyitni, csak meg kell húzni a kilincset, és kész.

Leterítettem a fickót. Nagyon nehézsúlyú volt…  szorítottam a nyakát, és a stewardessek műanyag kötegelővel összekötözték a kezét… Meg kellett tennem. Tíz percig tartottam így, mire kifulladt és elfáradt. Negyvenöt percig vagy egy óráig volt megkötözve, mielőtt leszálltunk Belgrádban”.

Az izraeli pilóta, aki 8800 méter magasságban akadályozott meg egy géprablást

„Nem fogják eltéríteni a gépemet” – mondta Uri Bár-Lev, majd halált megvető bátorsággal szállt szembe a gépeltérítőkkel.