Tovább mélyül a magyar-izraeli barátság és együttműködés

Nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap telefonon az MTI-nek, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

Csák János kétnapos látogatást tett Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

Az első találkozó Miki Zohár kulturális miniszterrel volt, akivel – „építve a hosszú évszázadokra visszanyúló magyar-zsidó történelemre” – meghatároztak néhány lehetőséget – nyilatkozta a magyar tárcavezető.

A tárgyalások kiterjedtek a kulturális, valamint a tudományos – egyetemi és kutatóintézeti – kapcsolatokra.

„Nagyon barátságos fogadtatásban részesültem, és több új projektben sikerült megállapodnunk”

– mondta Csák János.

A miniszter ellátogatott a Weizmann Intézetbe, amely a Magyar Kutatási Hálózat partnerintézménye. A Weizmann Intézetnek – amely „az egyik legsikeresebb kutatóintézeti hálózat a világon” – már most is vannak kapcsolatai különböző magyar kutatóműhelyekkel, ezek bővítéséről tárgyaltak – közölte Csák János. A találkozón jelen volt Gulyás Balázs professzor, a Magyar Kutatási Hálózat vezetője is.

Csák János tájékoztatása szerint ezt követően Jeruzsálemben a Ferences Kusztódia vezetőivel arról beszélgettek, hogy a magyar kormány tevékenysége a Közel-Keleten, illetve az egész világon a bajban lévő keresztény közösségek megsegítésére miként lehetne célzottabb, még hatékonyabb.

„Nagyon megható volt, hogy bárhol, ahol a keresztény közösségek vezetőivel találkoztam, hálájukat fejezték ki azért, amit a magyar kormány tesz a bajban lévő közösségekért a Közel-Keleten, illetve Afrikában”

– mondta a miniszter.

Stratégiai partnerség előtt áll Magyarország és Izrael

„Magyarország példaként tekint Izraelre” – közölte Nagy István mezőgazdasági miniszter.