Amikor Marilyn Monroe kificamította a bokáját Izraelért

Hogyan lett izraeli és amerikai focicsillagok helyett Marylin Monroe egy focimeccs sztárja? Az emlékezetes esetről az Izraeli Nemzeti Könyvtár blogja számolt be.

1957 tavaszán, nem sokkal azt megelőzően, hogy az állam megalapításának kilencedik évfordulójára rendezett futballmeccsre elindultak volna Amerika felé, különleges távirat érkezett a Hápoel Tel-Aviv focicsapathoz. „Kivel szeretnének útjuk során találkozni?” – szólt a kérdés. A játékosok gondolkodás nélkül válaszoltak:

„Sportolóként a Brooklyn Dodgers csapat tagjaival szeretnénk találkozni. Férfiként – Marilyn Monroe-val”.

Jó néhány telefonhívás és számos kapcsolat mozgósítása után az álom valóra vált.

1957. május 12-én barátságos mérkőzésre került sor a Hápoel és az amerikai All-Stars egy csapata között. „Éljen sokáig Izrael Állam” – hirdette a meccs jelmondata. A helyszín a történelmi Ebbets Field volt, a Brooklyn Dodgers pályája. A lelátón ott ült New York polgármestere, Robert Wagner, és Izrael amerikai nagykövete Ábá Even is, továbbá szenátorok, a kulturális élet hírességei, zsidó szervezetek képviselői és sokan mások. Az esemény sztárvendége pedig nem volt más, mint Marilyn Monroe, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy ő adhatta meg a kezdő rúgást.

Footage of Marilyn Monroe Kicking Some Balls At Ebbets Field 1957

Footage may 1957. Marilyn kicks off a soccer match

Dán Pachter, az izraeli Dávár című napilap munkatársa így írt a pillanatról:

„Egyszer csak egy nyitott gépkocsi robbant be a stadionba, és a hátsó ülésen ott ült ő – a Hápoel kabalája – a filmcsillag, Marilyn Monroe!!! Három felkiáltójel sem elegendő a tömeg a lelkesedésének a hangsúlyozására. Marilyn felállt, és integetett a közönség felé”

Ezután következett a csúcspont, melyet a Cherut újság tudósítója örökített meg: „A szőke filmsztár egészen rövid, merészen mély kivágású, kék ruhában jelent meg a pályán. Marilynnek nem kevesebb mint háromszor kellett belerúgnia a labdába, kétszer a pályán összegyűlt fényképészek hada kedvéért, és még egyszer a focistáknak. A második rúgása telibe talált – pontosan a United Press fényképésze, Joel Landau arcába rúgott.

Az utolsó rúgás után a színésznő sántikálva hagyta el a pályát, hivatalos kísérője, az örömtől sugárzó arcú Samuel Leibowitz bíró karjára támaszkodva.”

A mérkőzés a Hápoel 6:4-es győzelmével végződött. Jáákov Chodorov, legendás izraeli kapusnak a meccs előtt lehetősége nyílt arra, hogy kézen fogja Marilyn Monroe-t, beszélgessen és fényképezkedhessen vele. A meccs után viccelődve azt kérdezték tőle, hogy vajon nem azért engedett-e be négy gólt, mert megszédült a sztár közelségétől. „Az újságok azt írták, hogy megzavarodtam és azért engedtem be néhány gólt, mert Marilyn Monroe közelében voltam.

Valóban izgalommal töltött el a helyzet, de hát ki ne lenne izgatott a közelében?”

– mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Világsztárok, akik betértek a zsidóságba

Mi a közös Elizabeth Taylorban, Marilyn Monroe-ban és Ivanka Trumpban?