Elképesztően jó állapotban lévő római kardokat találtak Izraelben

Négy, a Bar Kochba-felkelés idejéből származó római kardot és egy gerelyt találtak Izraelben régészek – jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerdán.

Az archeológusok szerint a fegyvereket zsidó felkelők zsákmányolhatták római katonáktól, majd rejtették el azokat a Júdeai sivatagban mintegy 1900 évvel ezelőtt. Az Ein Gedi Természetvédelmi Terület egyik barlangjának titkos kamrájában bukkantak a kiváló állapotban fennmaradt hosszú, egyenes kardokra és a gerelyfejre.

A The Jerusalem Post című újság hírportálja az IAA egyik munkatársára hivatkozva bejelentette: lehetséges, hogy a jövőben sikerül egy egykor élt ember DNS-ét is azonosítani a kardokon, s ez további érdekes részletekkel szolgálhat majd. Három kard pengéje 60-65 cm hosszú, a negyediké csak 45 centiméteres.

Az Ariel Egyetem két tudósa, Aszaf Gayer és Boaz Langford geológus azért kutatta a fegyvereket rejtő barlangot, hogy multispektrális felvételeket készítsenek az egyik cseppkövön korábban megtalált, tintával írt héber feliratokról.

No Title

A sensational find in the Judean Desert: a cache of four 1,900-year-old, excellently preserved Roman swords and a shafted weapon were discovered in a crevice in a cave in the ‘En Gedi Nature Reserve. It appears that the weapons were hidden by the Judean rebels, after they were seized from the Roman army as booty.

Eközben bukkantak rá véletlenül a rejtekhelyre, ahol fa- és bőrdarabokat, és szíjakat is találtak, melyek egykor a kardok hüvelyét alkothatták.

Eitan Klein, az IAA egyik igazgatója szerint a lázadók azért helyezték el ezen a titkos helyen a fegyvereket, mert nem akarták, hogy a római hatóságok tudomást szerezzenek birtoklásukról.

A kutatók megpróbálják azonosítani az egykori tulajdonosokat, hogy hol és kik készítették a fegyvereket, és meghatározni az elrejtésükhöz vezető történelmi eseményt. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az i.sz. 132-135 közötti Bar Kochba-lázadáshoz köthetően kerültek a barlangba.

Az ókori római fegyvereket szerda délelőtt mutatták be egy sajtótájékoztatón, és felfedezésük szerepel a hat év térségben végzett régészeti kutatásait és ásatásait összefoglaló New Studies in the Archaeology of the Judean Desert: Collected Papers (Új tanulmányok a Júdeai sivatag régészetéről: tanulmánygyűjtemény) című kiadványban.

Izraeli régészek megfejthették a tengerben talált keresztes kard történetét

A lenyűgöző leletet még 2021-ben találta egy búvár Izrael partjainál.