Bizarr: táncolva mesélték el a holokausztot egy argentin valóságshowban

A „Got Talent Argentina” című valóságshow-verseny legutóbbi epizódjában az „AB Dance School” fiatal táncosainak egy csoportja a holokausztról szóló előadással készült.

A vasárnap este színpadra lépő táncosok sárga csillagos csíkos pizsamában, később pedig alsóneműben léptek színpadra, és egy náci koncentrációs tábor borzalmait jelenítették meg, sokkoló hanghatásokkal, sikolyokkal és csecsemősírással kísérve.

A tánccsoport néhány tagja, akik a számot előadták, az argentin zsidó közösséghez tartozik, és azt mondják, hogy családtagjaik közül többen átélték a holokausztot.

„Azért vagyunk így öltözve, mert a koreográfiánk a második világháborúra épül, és a zsidó népirtásról szól. Sokunknak vannak családtagjai, akik átélték ezt a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy egyfajta tisztelgésként foglalkozunk ezzel a témával” – mondta az egyik fellépő az előadás kezdete előtt.

Got Talent Argentina on Twitter: „La Escuela AB se presentó con una coreografía de contemporáneo inspirada en la Segunda Guerra Mundial. 👉🏼Mirá la performance completa y seguí #GotTalentArgentina en https://t.co/e0Jk6KeKYR pic.twitter.com/TlwaX9lhDS / Twitter”

La Escuela AB se presentó con una coreografía de contemporáneo inspirada en la Segunda Guerra Mundial. 👉🏼Mirá la performance completa y seguí #GotTalentArgentina en https://t.co/e0Jk6KeKYR pic.twitter.com/TlwaX9lhDS

A valóságshow zsűritagjai ámulva nézték végig a kétperces produkciót, és a befejezés után egyöntetűen csodálatukat fejezték ki. A koreográfiát „erőteljesnek” nevezve a négy zsűritag kiemelte az emlékezés fontosságát.

Az egyik zsűritag dicsérte a koreográfust, amiért „nagyon nagy kockázatot” vállalt azzal, hogy egy ilyen kényes történetet a gyerekeken keresztül mesél el.

„Szerintem látványos volt” – mondta egy másik zsűritag.

„Nagyon komoly dolog ilyen sebeket ábrázolni és élőben közvetíteni a televízióban. Gratulálok nektek, nagyon különlegesek vagytok.”

Bár több táncos technikáját is kritizálták, az előadók továbbjutottak a verseny következő fordulójába.

Eközben a közösségi médiában vitát váltott ki az előadás, egyesek dicsérték, míg mások megkérdőjelezték annak létjogosultságát.

A zsidó közösségben sokan elítélték a táncot, és bírálták az „AB Dance School”-t és annak vezetőjét, Alexia Bartulit, „olcsó koreográfiának” nevezve az előadásukat.

A közösségi médiában viszont számos reakció pozitív volt, kiemelve az emlékezet életben tartásának fontosságát, hogy az ehhez hasonló szörnyű események ne ismétlődhessenek meg.

Egyelőre egyik argentin zsidó szervezet sem kommentálta a produkciót.

Amikor egymást mentette meg egy zsidó és egy muszlim nő

„Ez a történet szinte túlságosan is tökéletes” – mondja Sabina Vajraca díjnyertes író-rendező, aki filmre vitte Zejneba Hardaga és Rifka Kabiljó történetét.