Ortodox zsidót nevezett ki nagykövetnek Izraelbe Biden

Jack Lew a posztjáról tavaly júliusban távozott Tome Nides utódja lesz. Lew ortodox zsidó, Barack Obama korábbi elnök kabinetfőnöke is volt a demokrata kormányzatban; beszél héberül és családja is van Izraelben.

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy Jack Lew volt pénzügyminisztert jelöli az izraeli nagyköveti tisztségre – közölte közleményében a Fehér Ház. Lew Tom Nides nagykövetet követné a poszton.

Az ortodox zsidó, 68 éves Lew korábban vezető tisztségeket töltött be a demokrata kormányokban – többek között Barack Obama korábbi elnök alatt amerikai pénzügyminiszter és kabinetfőnök volt.

Lew bonyolult politikai helyzetben veszi át az amerikai képviseletet, mivel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az igazságügyi reformot szorgalmazza, amelyet sok izraeli és a Biden-kormányzat ellenez.

A hamarosan kinevezésre kerülő nagykövet pénzügyminiszterként segítette Obamát az Izraelnek nyújtott biztonsági támogatással és az Iránnal szembeni szankciók bevezetésével kapcsolatos kérdésekben. Akik vele dolgoztak, briliánsnak és profinak írják le, és bár hajlamos kerülni a rivaldafényt, állítólag igen jól navigál a washingtoni bürokráciában.

Lew beszél héberül, és családja is van Izraelben.

Mi az az ukrán győzelem, amiben a Nyugat valójában érdekelt?

Végre a nyugati tábornokok az asztalra csaptak és kimondták azt amiről hónapok óta beszélek. Robert C. Castel jegyzete.