Az umáni zarándoklatról is egyeztet a héten Netanjahu és Zelenszkij

Mivel Kijev azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja az izraeli zarándokokat az ukrán turistákkal szembeni izraeli bánásmód miatt, a vezetőknek a zsidó újév előtt kell megállapodást kötni.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint a héten telefonon beszélnek egymással, hogy megállapodásra jussanak az ukrajnai Umán városába tervezett ros hásánái (zsidó újév — a szerk.) zarándoklatról – közölték szerdán diplomáciai források a The Times of Israel című izraeli napilapnak.

A telefonbeszélgetés pontos időpontjáról még folynak az egyeztetések.

Egy ukrán diplomata szerint a hétvégére vártak döntést Ukrajna izraeli zarándokokkal kapcsolatos politikájáról, de erre nem került sor.

Ros hásáná ünnepére évente több tízezer zarándok érkezik az ukrajnai városba, jellemzően Izraelből, az Egyesült Államokból és európai országokból.

Augusztusban jeruzsálemi tisztviselők állítólag alaptalannak minősítették Ukrajna izraeli nagykövetének fenyegetését, miszerint Kijev lezárja határait az Umánba tartó izraeli zarándokok előtt, megtorlásul azért, mert Izrael ukrán turistákat toloncol ki az országból.

A kitoloncolások olyan ukránokra vonatkoznak, akik állítólag turistaként, nem pedig menekültként érkeznek az országba, és akikről Izrael azt gyanítja, hogy illegálisan akarnak maradni vagy munkát keresni.

„Nincs alapja Ukrajna izraeli nagykövetének fenyegetéseinek, miszerint Ukrajna lezárja határait a ros hásáná-i ünnepségek előtt Umánban” – idézett akkor egy meg nem nevezett diplomáciai forrást a Ynet hírportál. „Az ukrán kormányban a [nagykövetnél] magasabb beosztású személyek ezt nagyon világossá tették az izraeli tisztviselők számára”.

Egy ukrán tisztviselő azonban jelezte a The Times of Israelnek, hogy Kijevben vannak olyanok, akik agresszív választ sürgetnek Izraellel szemben.

Egy izraeli diplomáciai forrás a múlt hónapban azzal vádolta Jevgen Kornyijcsuk ukrán nagykövetet, hogy felfújta az ukrán menekültek Izrael általi kitoloncolására vonatkozó számokat, és azt állította, hogy „nem ez az első eset, hogy a nagykövet megpróbál médiavihart kelteni, ezzel ártva az országaink közötti jó kapcsolatoknak”.

Nagykövetséget nyitott Izrael az egyik arab olajmonarchiában

Izrael hétfőn hivatalosan megnyitotta első állandó diplomáciai képviseletét Bahrein fővárosában.

Augusztusban Zelenszkij egy heti beszédében azt mondta, hogy „garantálni kell az ukrán állampolgárok jogait”, miután megkapta azt a jelentést, amely arról szólt, hogyan bánnak az ukrán állampolgárokkal külföldön – anélkül, hogy kifejezetten megnevezte volna Izraelt.

Másnap Kornyijcsuk egy nyilatkozatban egyértelművé tette, hogy Zelenszkij üzenete Izraelnek szólt.

„Az ukrán kormány nem fogja eltűrni, hogy állampolgárait megalázzák Izraelbe való belépéskor. Ha így marad, felfüggesztjük a kétoldalú vízummentességi megállapodásunkat, a kormányközi megállapodás hetedik cikkelye értelmében”

– figyelmeztetett Kornijcsuk, aki szerint „Elképzelhetetlen, hogy izraeliek tízezreit kellene fogadnunk Umánban, magas biztonsági kockázattal és hatalmas logisztikai erőfeszítéssel, miközben az izraeli kormány visszaél állampolgáraink jogaival, akik a két ország közötti szerződés keretein belül érkeznek Izraelbe” – tette hozzá.

„Ha Izrael azt akarja, hogy állampolgárai turistaként jöhessenek Ukrajnába, többek között Umánba, akkor úgy gondolom, hogy Netanjahu miniszterelnöknek személyesen kellene közbelépnie, hogy megoldást találjon a jelenlegi ügyre”

– mondta.

Mose Arbel izraeli bel- és egészségügyi miniszter válaszában visszautasította az ukránokkal szembeni rossz bánásmódról szóló állításokat.

„Izrael bevándorlási politikája természetesen az, hogy a világ számos országából, így Ukrajnából is szívesen lát turistákat” – áll a nyilatkozatában.

„Azokban az esetekben, amikor felmerül a gyanú, hogy jogtalanul használják fel a turistavízumukat munkavállalásra vagy letelepedésre, a Népesség-, Bevándorlási és Határügyi Hatóság törvényes hatáskörének megfelelően jár el”.

Hozzátette, hogy Izrael gyógyszereket küldött Ukrajnának, és közölte, hogy minisztériuma továbbra is együttműködik Kijevvel az egészségügyi kérdésekben.

Egy kétoldalú megállapodás részeként az ukránok legfeljebb három hónapig maradhatnak Izraelben. Az országban zajló háború miatt Izrael meghosszabbította a nem-zsidó menekültek három hónapos vízumát; a beutazásra jogosultak számát korlátozó felső határt a Legfelsőbb Bíróság eltörölte. A zsidó gyökerekkel rendelkezők az izraeli visszatérési törvény értelmében automatikusan állampolgárrá válhatnak.

Az ukrán nagykövetség adatai szerint 2023 első felében 2037 ukrán állampolgárt toloncolt ki Izrael, szemben a 2022 egészére vonatkozó 2705-tel – jelentette a Ynet hírportál.

Kornyijcsuk a The Times of Israelnek elmondta, hogy az országba belépő ukrán turisták mintegy 10 százalékát toloncolják ki.

Szintén szerdán, az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége megosztott egy külügyminisztériumi üzenetet, amelyben óva intette az amerikai állampolgárokat az Umánba való utazástól, amely – mint írják – „még júniusban több orosz rakétatámadás helyszíne volt”.

A Külügyminisztérium utazási ajánlása Ukrajna egész területére vonatkozóan a 4. szintű, azaz nem javasolják senkinek az utazást.

Ukrajna ultimátumot küldött Izraelnek

Zelenszkijék szigorú retorziókat helyeztek kilátásba, amennyiben Izrael nem teljesíti a kérésüket.