Római kori gyűrűt talált egy izraeli tini

A 13 éves Itamar Grossman a Sussita Nemzeti Parkban tett látogatása során talált egy „ókori kinézetű” gyűrűt, és ragaszkodott hozzá, hogy megvizsgálják.

1700 évig feküdt egy római kori gyűrű a Sussita Nemzeti Parkban eltemetve anélkül, hogy bárki észrevette volna. A múlt héten a 13 éves Itamar Grossman meglátogatta a helyszínt, és megállt, hogy fényképet készítsen, amikor hirtelen észrevette, egy gyűrű fekszik a földön.

„Furcsa és ősi kinézetű gyűrű volt”

– mondta Itamar. „A testvéreim és unokatestvéreim, akik velem voltak, nem gondolták, hogy valami régi dolog, csak egy gyűrű, amit valaki elejtett. De én ragaszkodtam hozzá; elvittem a szüleimnek, és észrevettük, hogy gravírozott, és azt gondoltuk, hogy tényleg régi. Megkerestük a Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság egyik képviselőjét, aki ott volt, és elvitték a gyűrűt vizsgálatra.”

Vasárnap elküldték a régészeti vizsgálat eredményét Itamarnak az érdekes leletről, és kiderült, hogy kincset talált: egy 1700 éves gyűrűt.

„Amikor Itamar és édesanyja, Liat odajött hozzánk, és megmutatták a gyűrűt, amit találtak, azonnal rájöttünk, hogy ez valami jelentős dolog”

– mondta Sarit Palachi Miara, az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság északi körzetének látogatói élményért felelős vezetője, aki a nemzeti parkban találkozott a családdal.

„Úgy gondoltuk, hogy nagyon érdekes lelet, de féltünk túlságosan izgatottak lenni. Nem akartuk felfokozni az elvárásainkat, hogy aztán csalódjunk. Először azt mondtuk Itamarnak, hogy van rá esély, hogy a római korból származik. Nem egészen értette, hogy ez mit jelent, és amikor elmagyaráztuk neki, hogy hány évvel ezelőttről származik, a szemei tágra nyíltak a csodálkozástól” – tette hozzá.

Dr. Dror Ben-Yosef, az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság északi körzetének régésze szerint az Izraelben talált hasonló gyűrűk alapján, a lelet a római korból, az i. sz. első és negyedik század közötti időszakra datálható.

Különleges gyűrűre bukkantak a régészek Izraelben

A kutatók vitatkoznak a gyűrű korán, de azt lehet sejteni, hogy a tulajdonosa különleges erőt tulajdonított neki.