Különleges gyűrűre bukkantak a régészek Izraelben

A kutatók vitatkoznak a gyűrű korán, de azt lehet sejteni, hogy a tulajdonosa különleges erőt tulajdonított neki. 

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) a tengerparti Javne városában végez kiterjedt ásatásokat, mielőtt az ottani vezetés a város kibővítésébe kezdene – írja a J-Wire-re a zsido.com.

Az ásatások során egy gyűrűre leltek, amelynek elsődleges vizsgálatát dr. Yotam Asher végezte az IAA analitikai laborjában, ahol megállapította, hogy az 5,11 gramm súlyú aranyékszer köve elsősorban szilícium-dioxidból, vagyis más néven kovából áll, mely több ásvány, mint a kvarc, opál vagy jáspis alkotóvegyülete. Az analízis kizárta azt a lehetőséget, hogy a lila kő üvegből készült volna.

Dr. Amir Golani, az IAA ősi ékszerek szakértője elmondta, hogy a „gyűrű tulajdonosa jómódú volt, mellyel státuszát és gazdagságát egyaránt jelezte. Az ilyen gyűrűket férfiak és nők egyaránt hordták.”

A féldrágakövet Golani doktor ametisztként azonosította, melyet a Tóra, a 12 drágakő egyikeként említi. A kohén gádol, vagyis a jeruzsálemi Templom főpapja is ametisztet viselt a chosenen – az arany foglalatú, négyzet alakú mellvérten – melyen a kövek mindegyikére a 12 törzs egyikének neve volt felvésve.

A szakértő érdekességképpen azt is megjegyezte, hogy

„sok erényt tulajdonítanak ennek a kőnek, köztük például azt, hogy képes a túlzott alkoholfogyasztásból származó másnaposságot is megelőzni.”

Golani megjegyzése azért is érdekes, mert az ametisztnek tulajdonított „jótékony hatás” meglehetősen jó kontextust ad annak, hogy a gyűrűt egy olyan helyen találták meg, ahol a bizánci kor legnagyobb ismert boros pincészete működött. 

„A gyűrűt viselő személy el akarta volna kerülni a bódulatot a sok borivás után? Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.” – tette hozzá dr. Elie Haddad, az ásatás vezetője.

Az ékszert alig 150 méterre találták meg egy nagy raktár maradványaitól, melyet eredetileg borosüvegek tárolására használtak.

Teljes cikk. 

Titokzatos rejtélyre bukkantak izraeli régészek Péter apostol szülőfalujában

Izgalmas rejtélybe ütközött az újszövetségi Bétszaidát, Péter és András apostol falvát feltáró régészcsoport, amelyet Mordechai Aviam, valamint Steven Notley vezet.