Antiszemita botránya ellenére helyén marad a bajor miniszterelnök-helyettes

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke úgy döntött, hogy az antiszemita szórólapok körül kialakult vita ellenére megtartja tisztségében helyettesét, Hubert Aiwangert.

Söder döntésének célja az volt, hogy a közelgő tartományi választásokra való tekintettel elkerülje a bajor kormánykoalíció felbomlását.

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, Hubert Aiwanger, aki Bajorország miniszterelnök-helyettese és a populista Szabad Választók párt vezetője, tizenéves korában, az 1980-as évek végén az iskolatáskájában talált náci szórólapokkal kapcsolatos botrányba keveredett nemrég.

Bár Aiwanger elismerte, hogy birtokában voltak a szórólapok, tagadja, hogy bármi köze lett volna azok készítéséhez vagy terjesztéséhez. A bátyja azóta magára vállalta a felelősséget a szórólapokért.

A szórólapok egy szatirikus kvízt tartalmaztak, amelynek nyereményeként egy „ingyenes utazást Auschwitz kéményén keresztül” jelöltek meg.

Aiwanger sajnálatát fejezte ki fiatalkori tettei miatt, és bocsánatot kért, különösen a náci korszak áldozataitól.

Markus Söder egy müncheni sajtótájékoztatón „undorítónak” nevezte a szórólapot, de kiemelte, hogy nincs bizonyíték, amely Aiwangert kapcsolatba hozná annak készítésével. Söder bírálta Aiwangert, amiért nem kért hamarabb bocsánatot, és elégedetlenségét fejezte ki Aiwanger 25 kérdésből álló kvízre adott néhány írásbeli válaszával kapcsolatban.

Söder azonban hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ne csak az egyén 16 éves korában elkövetett tetteit vegyük figyelembe, hanem a felnőttkori reakcióját és a tanúsított megbánást is. Reméli, hogy az őszinte megbánás megbocsátáshoz és megbékéléshez vezet.

Söder szerint Aiwanger eltávolítása a pozíciójából aránytalan és káros lenne Bajorország politikai stabilitására nézve.

Harminc évvel ezelőtti antiszemita szórólapok miatt áll a bál Bajorországban

A leggazdagabb német tartomány miniszterelnök-helyettesét egy középiskolai ügy miatt vették elő.