Harminc évvel ezelőtti antiszemita szórólapok miatt áll a bál Bajorországban

Azzal vádolják Hubert Aiwangert, Bajorország miniszterelnök-helyettesét, hogy középiskolásként antiszemita szórólapokat terjesztett.

A szórólap, amelynek létezéséről először a Süddeutsche Zeitung számolt be szombaton, gúnyos utalásokat tett a náci koncentrációs táborokra és a holokausztra.

Az 52 éves Aiwanger tagadja, hogy ő lenne a szórólap szerzője, amelyet a lap szerint 1987-ben, 17 éves korában írt.

Az újság szerint több tanú is azt állította, hogy Aiwangert az iskolai fegyelmi bizottság elé idézték a szórólap miatt, amelyet egy iskolai mosdóban találtak.

„Ezek súlyos vádak. Ez a szórólap gyűlöletes és felháborító” – reagált az esetre Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke.

„A vádakat tisztázni kell, mégpedig teljes körűen.”

Szombaton késő este Aiwanger közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy nem ő írta a szórólapot, amelynek egy példányát csupán az iskolatáskájában találták meg, és hogy az elkövető, akinek a nevét ismeri, majd magától jelentkezik.

„Sem akkor, sem most nem volt a stílusom, hogy besúgjak valakit”

– írta.

A németek többsége csak azt akarja, hogy hagyják békén

A német polgárok többsége tudatosan nem akar foglalkozni a világ állítólag nagy kihívásaival, nem érdekli sem az úgynevezett klímakatasztrófa, sem az ukrajnai háború.

Aiwanger a populista Szabad Választók párt vezetője, amely a Söder vezette Keresztényszociális Unióval (CSU) koalícióban kormányozza Bajorországot. Söder korábban azt mondta, hogy az októberi választások után meg akarja újítani szövetségét a Szabad Választókkal.

A bajorországi szociáldemokraták és zöldek vezetői szerint Aiwangernek le kell mondania, ha ő volt a szórólap szerzője.

A választási kampány során Aiwanger a bevándorlással kapcsolatban keményebb hangot ütött meg, mint Söder, és az egyik legutóbbi vitában bírálta a kormányt, amiért „útleveleket dobál a szíriaiaknak”.

A közvélemény-kutatások szerint Söder CSU-ja jelenleg 39%-os támogatottsággal rendelkezik. Ha elveszítené a Szabad Választókat, amelyek a felmérések szerint jelenleg 12%-os támogatottsággal rendelkeznek, a párt kénytelen lenne a sokkal baloldalibb szociáldemokratákhoz vagy a Zöldekhez fordulni, hogy szövetségre lépjen velük.

Tönkretettük az országot? Fizessen a nép!

„Nincs meggyőzőbb érv egy újabb adóemelésre, mint az, hogy a nép követeli” – számol be a németországi helyzetről Krisztina Koenen.