Megkezdődött a 2023/24-es tanév a Milton Friedman Egyetemen

„Jó helyen vannak, jól választottak!” – köszöntötte Dr. Schottner Krisztina rektor az egyetem Európa termét megtöltő elsőéves hallgatókat a Milton ünnepélyes tanévnyitóján. A pótfelvételt elnyertekkel együtt idén 945-en kezdhetik meg tanulmányaikat az intézményben, ami több mint kétszerese a tavalyinak. Az eseményen részt vett Prof.Dr. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is, aki hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatásban versenyképességi fordulat valósul meg.

Csütörtök délután a Milton Európa termében ünnepélyes keretek között nyitották meg a 2023/24-es tanévet. Az nagyelőadót zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak Dr. Schottner Krisztina rektor köszöntőjében elmondta, hogy az elsőévesek életében új korszak kezdődik, ami nagy szabadságot, ugyanakkor nagy a felelősséget is jelent, de nem lesznek egyedül, mert az egyetem oktatóinak segítségére mindig számíthatnak. A tavalyihoz képest több mint kétszeres új hallgatói létszám jelentőségét az is növeli, hogy a felvételi ponthatárok tekintetében nem tettek engedményeket. Az intézmény folyamatosan bővíti képzési portfólióját, így idén repülőmérnöki szak és tanító képzés is indul.

„Mindez azt jelzi, hogy jó úton járunk, a fenntartó és az akadémiai vezetés néhány éve kidolgozott új fejlesztési stratégiája sikeres”

– hangsúlyozta a rektor. A cél továbbra is az oktatási és tudományos tevékenység erősítése, a digitális kampusz kiépítésének folytatása, valamint a közösségépítés. A Milton többgenerációs egyetem, ahol a frissen érettségizettektől a szenior akadémia hallgatóiig mindenki érdekes és vonzó képzéseket talál. Az oktatói állományra is jellemző a diverzifikáltság, a fiatal, dinamikus oktatókra és a tapasztalt, széles kapcsolati hálóval rendelkező idősebb tanárokra is szükség van. Dr. Schottner Krisztina beszédét egy Steve Jobs idézettel zárta:

„A munkád tölti ki az életed jelentős részét, ezért, ha igazán elégedett akarsz lenni, hinned kell benne, hogy amit csinálsz, az tényleg igazán nagyszerű. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted, amit csinálsz. Ha még nem találtad meg, keresd tovább. Ne érd be kevesebbel!

Az évnyitón beszédet mondott Prof.Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár is, aki számos adattal alátámasztva értékelte a magyar felsőoktatás utóbbi éveinek eredményeit. Elmondta, hogy jó ma egyetemistának lenni Magyarországon, hiszen akinek diplomája van, az szinte azonnal kap munkát, és a diploma minimum másfélszeres bérszorzót jelent. Értékelése szerint nemcsak Európában, de a világon is kiemelkedő, hogy minden tíz, egyetemet kezdő diákból közel nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait. Az államtitkár célként jelölte meg, hogy 2030-ra lesz magyar egyetem a világ legjobb 100 egyeteme között, és három magyar egyetem Európa 100 legjobbja között.

Az ünnepség végén a rektor a Tudományos Diákköri Konferencián résztvevő hallgatók teljesítményét értékelte, majd a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj díjazottjai kerültek említésre, végül Kiváló Dolgozó elismeréseket is átadott. A rendezvény az elsőéves hallgatók eskütételével zárult.

Fénysebességű lézer-számítógépet építettek Izraelben

Gyorsabb, mint bármilyen alternatív számítógép, legyen az kvantumszámítógép vagy klasszikus hagyományos számítógép.