Fénysebességű lézer-számítógépet építettek Izraelben

Két izraeli tudós olyan számítógépet hozott létre, amely nélkülözi az elektronikát, és lézerek segítségével bonyolult feladatokat hajt végre fénysebességgel.

A LightSolvert Dr. Ruti Ben Shlomi és Dr. Chene Tradonsky, a közép-izraeli Rehovotban található Weizmann Tudományos Intézet fizikusai alkották meg.

„[Ez] gyorsabb, mint bármilyen alternatív számítógép, legyen az kvantumszámítógép vagy klasszikus hagyományos számítógép”

– árulta el Ben Shlomi a NoCamelsnek.

Elmondása szerint maga az eszköz meglehetősen kompakt, és működéséhez nincs szüksége különleges környezetre, például vákuumra vagy hatalmas mennyiségű energiára.

Maga a számítógép nem alkalmas otthoni használatra, tekintettel a nagy számítási teljesítményére, amelyre magánszemélyeknek nincs szükségük. Amire azonban képes – magyarázza Ben Shlomi -, az az, hogy egyszerre több összetett számítást végezzen el, ahelyett, hogy sorban dolgozná fel az egyes számításokat.

Példákat hoz olyan azonnali műveletekre, amelyekre a közeljövőben szükség lesz, mint például a drónok tevékenységének szinkronizálása egy lakott terület felett az ütközések megelőzése érdekében, vagy a közlekedési lámpák vezérlése egy intelligens városban autonóm autókkal.

Ben Shlomi szerint a LightSolver nem eladó, és csak éves licenc alapján lehet licencelni vagy óránként bérelni.

Ő és Tradonsky már dolgoznak izraeli és külföldi vállalatokkal. Ezek között vannak pénzintézetek olyan sokrétű kérdésekben, mint a kockázatkezelés és a hitelminősítés, valamint olyan iparágak, amelyek nagyban támaszkodnak a logisztikára és a bonyolult ellátási láncokra.

Meg nem nevezett kormányokkal is dolgoznak védelmi kérdésekben.

Ben Shlomi szerint számítógépük mérete, elektronikamentessége és gyorsasága miatt egyedülálló.

„Nagyságrendekkel gyorsabb megoldásokat tudunk kínálni, mint amit bármilyen más eszköz kínál. Olcsóbbak, kisebbek és pontosabbak lehetünk”

– mondja.

Kvantumszámítógépet építenek Izraelben

A WeizQC a tervek szerint 64 qubittal fog működni.