Finnország kész kriminalizálni a holokauszttagadást

A finn kormány úgy döntött, hogy kriminalizálja a holokauszttagadást és fellép a rasszizmus ellen.

A kormánykoalíció pártjai megállapodtak a finn parlamentnek benyújtott nyilatkozat tartalmáról, amely „diszkriminációmentességre szólít fel a finn társadalomban”, és új jogszabályokat fogadnak el e cél elérése érdekében – olvasható a közleményben.

„Megakadályozzák a zsidók, muszlimok, keresztények és más vallási csoportok elleni gyűlöletből fakadó cselekedeteket, és büntethetővé teszik a holokauszttagadást”

– írták.

A kormány azt is bejelentette, hogy tanulmányozza „a náci és kommunista jelképek használatának kriminalizálásának lehetőségét”.

A csütörtöki nyilatkozat két hónappal azután született, hogy a rövid életű gazdasági miniszter, Vilhelm Junnila alig tíz napnyi hivatalban töltött idő után lemondott, miután azzal vádolták, hogy viccelődött a nácizmussal, egy 2019-es szélsőjobboldali politikai gyűlésen.

Utódját és a miniszterelnök-helyettest is rasszista üzenetek küldésével vádolják.

„Finnországban nincs helye a rasszizmusnak.

A politikai döntéshozóknak példát kell mutatniuk a biztonságos és egyenlőségen alapuló társadalom építésével, és ehhez az egész társadalom részvételére szükségünk van” – mondta Petteri Orpo miniszterelnök csütörtökön.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Finn radikálisok 3D-nyomtatott fegyverekkel készültek terrortámadásokra

A négy férfi közül hármat terrorista bűncselekménnyel is vádolnak.