Finn radikálisok 3D-nyomtatott fegyverekkel készültek terrortámadásokra

Vádat emeltek Finnországban négy radikalizálódott helyi férfi ellen, akik a hatóságok gyanúja szerint bevándorlók, létfontosságú infrastrukturális létesítmények és vélt politikai ellenfelek ellen terveztek támadást 3D-s nyomtatású fegyverekkel – közölték csütörtökön a finn hatóságok

A négy férfi közül hármat terrorista bűncselekménnyel is vádolnak a lőfegyverek nyomtatása és a használatukra való kiképzésük miatt.

„Rasszista meggyőződésből társadalmi csoportok elleni fegyveres támadásra készültek, amely emberek halálát okozta volna, és megrengette volna a társadalmi struktúra felépítését”

– áll az ügyészség közleményében.

A rendőrség azt közölte: a négy férfit ideológiai ellenfelek elérhetőségeinek összegyűjtésével és ellenük tervezett fegyveres támadás kitervelésével vádolják. Célpontjaik között olyan kulcsfontosságú közlétesítmények is voltak, mint a villamosenergia-hálózat és a vasutak.

A vádak között szerepel lőfegyver birtoklása és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények is.

A finn kormányfő éppen csütörtökön jelentette be: megállapodásra jutottak egy új, egységes kormányzati politikát illetően a rasszizmus és az intolerancia visszaszorítására. Petteri Orpo újságírók előtt elmondta, hogy a kormány valamennyi minisztere elítéli a rasszizmust, és elkötelezi magát a rasszizmus elleni küzdelem mellett.

A miniszterelnök ezzel a lépéssel igyekszik stabilizálni a júniusban hivatalba lépett négypárti jobboldali kormányt, amelynek helyzetét megrendítette, hogy a koalícióban részt vevő, Finnek nevű radikális párt több vezető tisztségviselőjét rasszizmussal vádolták meg. Vilhelm Junnila volt gazdasági miniszter hivatali idejének tizedik napján kényszerült lemondásra választási kampánya alatt tett náci célozgatásaiért. Riika Purra, a Finnek elnöke pedig nyilvánosan kért bocsánatot 15 évvel ezelőtti bírált blogbejegyzései miatt.

Csütörtökön Anna-Maja Henriksson, a Svéd Néppárt vezetője bejelentette, hogy pártja támogatja az új rasszizmusellenes politikát, aminek következtében lényegében teljesen valószínűtlenné válik az, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa a kormány megbuktatásához sikert érjen el. Henriksson közölte, a bejelentés pártja számára egyértelműen jelzi azt, hogy a kormány elutasítja a rasszizmus minden formáját.

„Breivik-et akarta túlszárnyalni” – terrortámadást hiúsítottak meg Budapesten

A Terrorelhárítási Központ emberei budapesti albérletében fogták el a norvég férfit. Az akcióról videó is készült.