Bomba robbant József sírjánál

Több izraeli katona is megsebesült a palesztin terrortámadásban.

Egy IDF-tiszt és három katona megsebesült, miután palesztin bombát robbantottak, amikor az izraeli erők szerda este bevonultak Nábluszba, hogy biztosítsák a zsidó hívők bejutását a József sírjához – közölte az IDF szóvivői egysége.

A katonákat a Rabin Medical Center-Beilinson kórházba szállították, és a négyből kettőt néhány órán belül hazaengedtek.

A helyszínről készült videófelvételek szerint a detonáció után nagy füstfelhő keletkezett. A robbanás állítólag az IDF katonáinak közvetlen közelében történt.

Fegyveres összecsapásokról is beszámoltak a környékről, és a helyszíni videók szerint további robbanószerkezeteket dobtak az izraeli erők felé. A Palesztin Vörös Félhold szerint legalább egy palesztin megsebesült az összecsapások során.

وكالة شهاب للأنباء on Twitter: „متداول.. اللحظات الأولى لتفجير العبوة الناسفة بدورية لجيش الاحتلال شرق نابلس وصراخ الجنود. pic.twitter.com/1RNXpT3k8A / Twitter”

متداول.. اللحظات الأولى لتفجير العبوة الناسفة بدورية لجيش الاحتلال شرق نابلس وصراخ الجنود. pic.twitter.com/1RNXpT3k8A

A palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyának helyi ága, az al-Kudsz Brigádok közölte, hogy ők hozták működésbe a robbanószerkezetet az izraeli erők ellen. A csoport közölte, hogy a robbantásos támadás „a népünk ellen Náblusz városában és táboraiban elkövetett folyamatos agresszióra, valamint a cionista megszállás népünk ellen elkövetett bűneire adott válasz keretében történt”.

„A mi földünk tiltott számotokra, és József sírja a ti sírotok”

– üzenték.

A szamáriai regionális tanács vezetője, Josí Dagan a szerda esti összecsapásokra reagálva kijelentette:

„Soha nem szabad elmenekülnünk a terrorizmus elől. A terrorizmus azt üldözi, aki elfut előle. A terrorizmus elszalad attól, aki visszavág neki”.

Dagan felszólította a kormányt, hogy vegye át a József-sír teljes ellenőrzését, mondván, hogy ennek elmulasztása vezet a katonák és a hívők elleni támadásokhoz.

Palesztin fegyveresek nyitottak tüzet a József sírjánál imádkozó zsidókra

Három sérültről számolnak be.