Palesztin fegyveresek nyitottak tüzet a József sírjánál imádkozó zsidókra

Három zsidó, köztük az izraeli hadsereg egyik magasrangú parancsnoka sérült meg Schemben (Náblusz), a bibliai József sírjánál, amikor palesztin fegyveresek betörtek az épületbe és tüzet nyitottak az ott tartózkodókra.

Az IDF közleményben tudatta, hogy több száz zsidó hívő érkezett a szent helyre imádkozni, amikor fegyveres palesztinok „masszív lövéseket” adtak le az imádkozókra, ami az izraeli hadsereggel való tűzpárbajhoz vezetett.

Az incidensben két civil, valamint Roy Zweig ezredes, a szamáriai regionális brigád vezetője sérült meg.

A katonaság közlése szerint minden hívőt evakuáltak a területről, a sebesülteket pedig orvosi ellátásban részesítették.

A Szamaria Regionális Tanács vezetője, Yoszi Dagan elítélte a támadást, mondván:

„Mi, Izrael népe, szembenézünk a Palesztin Hatóság barbarizmusával, és le fogjuk azt győzni… Vissza fogunk térni József sírjához teljes egészében, csak az IDF tudja megvédeni ezt a helyet. A támadások csak azért történnek, mert a kormány nem engedi, hogy az IDF visszatérjen József sírjához, ahogyan az erkölcsileg helyes és szükséges volna”.

A József sírja régóta gyújtópontnak számító látványosság, gyakran célpontja a randalírozóknak, terroristáknak:

  • Április 10-én palesztinok rongálták meg a helyszínt és felgyújtották a sírt.
  • Április elején két ultraortodox férfit térden és kézen lőtt egy palesztin lövöldöző, miközben a sírkertbe tartottak imádkozni.
  • 2021 szeptemberében palesztinok tucatjai támadtak meg egy buszkonvojt, amely zsidó hívőket szállított József sírjához. Az összecsapásban két katona könnyebben megsérült.
  • 2015-ben palesztin randalírozók gyújtották fel a sírt, amikor a feszültségek fokozódtak, miközben a terroristák szinte naponta szúrtak le izraelieket.

József sírjánál imádkozott 1200 zsidó, palesztinok megdobálták őket

Mintegy 1200 zsidó imádkozott József sírjánál Sechemben — közölte az Izraeli Védelmi Erők kedd reggel Twitteren.