A Jad Vasemnek nem tetszik az izraeli nyitás a román nacionalisták felé

A Jerusalem Post értesülése szerint a Jad Vasem négy alapvető elvárást fogalmazott meg az AUR párt vezetőjével való bármilyen kapcsolatfelvétellel kapcsolatban.

Hétfőn George Simion parlamenti képviselő, a román AUR párt vezetője találkozott Josí Dagannal, a Szamária Regionális Tanács vezetőjével és Reuven Azar Izrael romániai nagykövetével. Simion, Dagan és Azar közös nyilatkozatban nyilvánosan is elismerték Románia szerepét a holokausztban, és elkötelezték magukat az antiszemitizmus elleni küzdelem mellett. Ezenkívül Simion egyértelműen megerősítette a zsidó nép történelmi jogait Júdea és Szamáriában.

Az AUR külön nyilatkozatban ismerte el Románia felelősségét a holokausztban, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a jövőben a hasonló atrocitások megelőzhetők legyenek.

Izrael hivatalos holokauszt-emlékhelye, a Jad Vasem kedden egy belső dokumentumot adott ki, amelyben négy alapvető elvet vázolt fel a nacionalista román párt vezetőjével szemben, sürgetve Románia holokausztban játszott szerepének elismerését a hétfői találkozó előtt.

Bár a Jad Vasem nyilvánosan nem kommentálta a találkozót, az AUR párt egyes tagjainak viselkedése miatti aggodalmak okán nemtetszését fejezte ki mind az izraeli külügyminisztériumnak, mind pedig Izrael romániai nagykövetének.

Simion és Dagan.

A Jerusalem Post úgy értesült, hogy a Jad Vasem korábban részt vett a Simionnal kapcsolatos megbeszéléseken, és négy alapvető elvárást fogalmazott meg a román vezetővel való bármilyen kapcsolatfelvétellel kapcsolatban.

A Posthoz eljuttatott dokumentumban ez áll: „A bukaresti nagykövetségünk az álláspontunkat kérte a román politikai vezető holokauszttal és antiszemitizmussal kapcsolatos megjegyzéseivel kapcsolatban”. Ez a dokumentum négy alapvető elvet vázolt fel bármilyen jövőbeli nyilatkozatra vonatkozóan.

  • Először is, el kell ismerni és el kell fogadni a romániai zsidók holokausztjáért viselt felelősséget.
  • Másodszor, foglalkozni kell a románok által kezdeményezett és végrehajtott népirtással, amelynek során zsidók százezrei pusztultak el. Ez magában foglalja a románok által vezetett mészárlások konkrét megemlítését.
  • Harmadszor, az antiszemitizmus elítélése, a romániai antiszemitizmus létezésének elismerése, és az antiszemitizmus Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) definíciójának elfogadása. Ez magában foglalja az olyan háborús bűnösök egyértelmű elítélését, mint Ion Antonescu, aki jelentős szerepet játszott a romániai holokausztban.
  • Negyedszer, a vezetőnek kifejezetten támogatnia kell a román kormány holokauszttal kapcsolatos oktatási álláspontját, és szembe kell szállnia a párttagok legutóbbi elutasító megjegyzéseivel, például a holokausztot lekicsinyítő megjegyzésekkel.

A Jad Vasem elárulta, hogy Simion nyilatkozatai nem feleltek meg teljes mértékben a felvázolt követelményeknek, megjegyezve, hogy „csak részben érintette az általunk javasolt elveket”. Az egyetlen kérdés, amelyet Simion teljes mértékben felkarolt, az antiszemitizmus kritikája volt.

A The Jerusalem Post forrása azonban abban egyetértett, hogy Simion nyilatkozata előrelépés volt a korábbi nyilatkozataihoz képest.

Az izraeli Simon Wiesenthal Központ bírálta a találkozót, rámutatva, hogy az AUR egyes vezetői dicsőítik a fasiszta Vasgárda mozgalmat, amely számos zsidó meggyilkolásáért volt felelős a második világháború idején.

Dr. Efraim Zuroff, a Wiesenthal izraeli irodájának igazgatója és holokauszttörténész a találkozót „problematikus precedensként” jellemezte. Zuroff a Postnak kifejtette, hogy mélyen aggasztó az AUR-en belül olyan vezetők jelenléte, akik zsidó gyilkosokat dicsőítenek és tagadják Románia szerepét a holokausztban.

„Kormányunk gyakran elnézte a kelet-európai holokauszttorzításokat. Bár lehet, hogy nem Simion az elsődleges probléma, de a pártja kétségtelenül az”

– mondta.

Főműsoridőben dicsőítette a Vasgárda fasiszta vezetőjét egy román politikus

A szélsőjobboldali AUR politikusa, Georgescu „mártírként” emlegette Antonescut is, akinek uralma alatt legalább 280 ezer zsidót öltek meg.