Főműsoridőben dicsőítette a Vasgárda fasiszta vezetőjét egy román politikus

Románia negyedik legnagyobb politikai pártjának, a szélsőjobboldali AUR-nak a politikusa hétfő este egy főműsoridős televíziós interjúban egy 1930-as évekbeli antiszemita fasiszta vezetőt dicsért, ami éles elítélést váltott ki zsidó és más csoportok részéről.

Az Antena 3 hírcsatornán Calin Georgescu azt mondta, hogy Corneliu Zelea Codreanu „az emberi erkölcsért harcolt”.

Codreanu 1938-as kivégzéséig vezette az antiszemita Vasgárdát. A csoport az etnikai és vallási nacionalizmus egy szélsőséges változatát képviselte, amely politikai gyilkosságokat és terrorcselekményeket követett el. Két évvel az alapító halála után a mozgalom belépett a nácibarát román diktátor, Ion Antonescu kormányába.

A kísérlet 1941 januárjában ért véget, amikor a Vasgárda légiósai fellázadtak Antonescu ellen, amelynek során több mint 120 zsidót öltek meg, és több zsinagógát és zsidó üzletet romboltak le. Az eseményeket ma bukaresti pogromként ismerjük.

Georgescu interjúja évek óta az első alkalom volt, hogy egy prominens politikai személyiség nyíltan védelmébe vette Codreanu tevékenységét egy román televíziós csatornán – írja a JTA.

Georgescu „mártírként” emlegette Antonescut is, akinek uralma alatt legalább 280 ezer zsidót öltek meg.

A politikus megjegyzései heves tiltakozást váltottak ki a romániai zsidó közösség és a civil társadalom részéről, amelyek már hónapok óta figyelmeztetnek az antiszemita diskurzus visszatérésére a közéletbe.

Georgescu 2020-as Facebook-videója széles körben elterjedt Romániában, miután január 24-én a szélsőjobboldali AUR párt tiszteletbeli elnökévé nevezték ki. A jelölés bejelentésekor George Simion, az AUR társelnöke azt mondta, hogy a párt azt is fontolgatja, hogy Georgescut támogatja elnökjelöltként a 2024-es választásokon.

Simion a Jewish Telegraphic Agency-nek elmondta, hogy Georgescu megjegyzései „semmilyen módon nem képviselik az AUR álláspontját”, hozzátéve, hogy Georgescunak „tisztáznia kell” megjegyzéseit.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e Georgescu AUR tiszteletbeli elnöki kinevezésének visszavonását, Simion azt mondta: „Ez az egyik lehetőség”.

Kelemen Hunor: „Meg kell küzdenünk a felejtéssel”

A holokauszt nemzetközi emléknapja és az 1941-es bukaresti pogrom évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a román főváros nagyzsinagógájában.

A JTA Simiont az AUR párt szélesebb körének Antonescuval és Codreanuval kapcsolatos nézeteiről is kérdezte.

„A párt hivatalos álláspontja nem lehet más, mint amit a romániai törvények előírnak”

– mondta.

Simion feltehetően a 2002-ben elfogadott romániai törvényre utalt, amely büntethetővé teszi a holokauszttagadást.

Egy nemrégiben adott tévéinterjúban Simion elmondta, hogy pártja áprilisra tervez találkozót Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök Likud pártjának tisztségviselőivel, és ezt bizonyítékként hozta fel arra, hogy az AUR nem viseltetik előítéletekkel a zsidókkal szemben.

A Jerusalem Post szerint Eli Hazan, a Likud külügyi igazgatója és szóvivője arra utasította pártja tagjait, hogy kerüljenek minden kapcsolatot az AUR-ral.

„Ez a párt antiszemita”

– írta állítólag Hazan a törvényhozóknak.

„Rosszat tesz Izrael államnak, rosszat tesz a Likudnak, és a romániai zsidó közösséget nagyon aggasztja ez a bejelentés [Simion részéről]”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Vasgárda: archaikus fasizmus és szómágia

Az olasz fasizmus, a német nemzetiszocializmus, a horvát usztasa mozgalom, a szlovák klérofasizmus, a román Vasgárda és magyar nyilas mozgalom között rokonság mutatható ki, de a különbségek is szembeötlők. Pelle János írása.