Zsidó családokat diszkriminált az egyik német utazási iroda

A kölni székhelyű német E&P Reisen utazási irodát azzal vádolják, hogy diszkriminálja a haredi zsidókat azzal, hogy szisztematikusan megakadályozza őket abban, hogy a hálózatához tartozó szálláshelyeket bérbe vegyék.

A Jewish Chronicle szerint az Európa-szerte síutakat üzemeltető iroda két haredi zsidó családnak azt mondta, hogy a „hitük” miatt nem szállhatnak meg az ingatlanjaikban.

Az év elején egy brit haredi család a cég honlapján keresztül akart foglalni egy, a német csoport által üzemeltetett házat svájci sínyaralásra. Az utazási cég azzal az utasította el a kérésüket, hogy a cég korábbi haredi ügyfelei „jelentős károkat” okoztak a házakban.

„Sajnos a házaink nem felelnek meg a szigorúan zsidó ortodox csoportok és az „érettségiző csoportok” (érettségizők) igényeinek”

– válaszolta az E&P Reisen egy e-mailben.

„Mivel senkit sem szeretnénk megakadályozni a hitének gyakorlásában, és a házainkkal kapcsolatos tapasztalataink (károk és panaszok) miatt sajnos nem tudunk Önnek ajánlatot tenni” – folytatódott a levél.

A beszámolóból kiderült, hogy az E&P Reisen egyik alkalmazottja azt is közölte, hogy az új irányelvek értelmében a cég nem ad bérbe haredi zsidóknak. Az alkalmazott azt állította, hogy ez azért van, mert ők nagyobb rendetlenséget csinálnak, mint más ügyfelek.

Márciusban egy svájci haredi család ugyanilyen választ kapott az utazási irodától.

„Hivatalosan ez a német cég azt mondta, hogy nem fogad zsidókat – ez teljesen újdonság”

– mondta a Jewish Chronicle-nek Jonathan Kretner, a Svájci Zsidó Közösségek Szövetségének főtitkára.

Az utazási iroda egyik ügyvezetője állítólag a Blick című svájci lapnak megerősítette, hogy a cég nem ad bérbe haredieknek.

Nem ez az első ismert eset a harediekkel szembeni diszkriminációra a régióban. 2017-ben a svájci Arosa hegyi üdülőhely egyik szállodájában egy angol nyelvű felirat kifejezetten azt írta, hogy a zsidó vendégeknek le kell zuhanyozniuk, mielőtt a medencét használnák.

Harminc évvel ezelőtti antiszemita szórólapok miatt áll a bál Bajorországban

A leggazdagabb német tartomány miniszterelnök-helyettesét egy középiskolai ügy miatt vették elő.