Az OECD-ország közül Izraelben volt tavaly a legdrágább az élet

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közzétett adatok szerint a szervezet 38 országa közül 2022-ben Izraelben voltak a legmagasabbak a megélhetési költségek.

Az adatokból kiderült, hogy Izraelben az árak 38 százalékkal magasabbak az OECD-országok átlagánál.

A szervezet egy újabb havi tanulmányában azonban Izrael a megélhetési költségek tekintetében a negyedik helyre esett vissza Írország, Izland és Svájc után.

Egyes közgazdászok a megélhetési költségek jelentős emelkedését a sékel értékének változásához társítják, míg mások az ingatlanpiaci válságra és az izraeli gazdaság egyes ágazatainak – például az élelmiszeripar és a mezőgazdaság – a korlátozott versenyképességére mutatnak rá.

A banki és élelmiszeripari reformok ellenére a megélhetési költségindex tovább emelkedik.

A múlt hónapban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bemutatta kormányának három fő célját 2023-ra, köztük a megélhetési költségek „forradalmasítását”.

„Véget vetünk annak az abszurd helyzetnek, hogy az izraeli polgárok többet fizetnek, mint Európában”

– mondta Netanjahu.

„A kormány alapvető döntést fogadott el a megélhetési költségek csökkentéséről. A piac bővülni fog, a verseny fokozódni fog, és az árak csökkenni fognak.

Mindezek a lépések évtizedek óta először fogják csökkenteni a megélhetési költségeket”

– tette hozzá Netanjahu.

Izrael alakítja a Közel-Kelet jövőjét

Történelmi fordulópontnak vagyunk szemtanúi – írja a The Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében Jiszráel Katz, Izrael energiaügyi minisztere.