Jeruzsálemben találkozott Köves Slomó és Benjamin Netanjahu

Soha nem volt még ilyen jó Magyarország és Izrael kapcsolata – hangzott el az EMIH vezető rabbija és az izraeli miniszerelnök találkozóján.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu ma jeruzsálemi irodájában fogadta Köves Slomót, az EMIH Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbiját – tájékoztatta az Indexet az EMIH sajtóosztálya.

A találkozón, amelyen jelen volt Oirechman Shmuel rabbi a MAOIH titkára is, szó volt a magyar zsidó közösséget érintő témákról, valamint a magyar-izraeli kapcsolatok napirenden lévő kérdéseiről.

A felek egyeztettek a magyar nagykövetség Jeruzsálembe történő esetleges áthelyezéséről, és arról, hogy milyen módon segítheti a magyar zsidó közösség a két ország kapcsolatainak további erősítését. Megállapították, hogy

Magyarország és Izrael viszonya soha nem volt ilyen jó, mint az utóbbi években.

Köves Slomó hangsúlyozta, hogy a magyar zsidó közösség a jövőben is mindent el fog követni a két ország kapcsolatainak erősítéséért. Benjamin Netanjahu köszönetét fejezte ki Köves rabbinak a magyar zsidóságért és Izraelért végzett munkájáért.

A találkozó alkalmával Köves Slomó bemutatta a Sorsok Háza Múzeum „Éc Hájim – Az Élet Fája” című kiállításának terveit, és szóba került a balatonőszödi ukrán zsidó menekülttábor is.

A vezető rabbi átadta Netanjahunak, a „BIBI – A történetem” című önéletrajzi könyv magyar kiadásának első mintapéldányát, amely ősszel jelenik meg a Könyv Népe kiadó gondozásában,

és meghívta az izraeli miniszterelnököt az EMIH 20 éves, és a magyarországi Chabad mozgalom 35 éves működéséről megemlékező 2024-es ünnepség sorozatra.

Az EMIH és a MAOIH vezetőivel találkozott az izraeli külügyminiszter

Eli Cohen az Óbudai zsinagógában találkozott a zsidó közösségek vezetőivel.