Az EMIH és a MAOIH vezetőivel találkozott az izraeli külügyminiszter

Eli Cohen az Óbudai zsinagógában találkozott az EMIH és a MAOIH vezetőivel.

Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó a találkozó elején körbevezette az izraeli diplomácia első emberét a 200 éves zsinagógában és négyszemközti beszélgetést folytattak a magyarországi zsidóságot érintő aktuális kérdésekről.

A külügyminiszter a találkozó során elmondta, hogy Magyarország az Európai Unióban Izrael egyik legszorosabb szövetségese.

Cohen kiemelte a két ország között fennálló kiváló diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat.

A találkozó során az izraeli külügyér továbbá kifejezte Izrael elkötelezettségét a diaszpórai zsidó közösségek iránt, különös tekintettel azok jólétére, illetve jólétének védelmére és hogy éppen ezért is tartja fontosnak a közösségekkel való találkozást diplomáciai útjain.

Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó biztosította Cohent arról, hogy a magyarországi zsidó közösség teljes mellszélességgel Izrael mellett áll.

A magyarországi zsidó reneszánszról szólva Köves rabbi elmondta, hogy a hazai zsidó közösség biztonságban és szabadon gyakorolhatja a vallását.

Eli Cohen európai útja során megáll Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban és Szlovákiában is. A külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy közép-európai útja

„megerősíti stratégiai együttműködésünket barátainkkal, és lehetőséget teremt Izrael számára diplomáciai és gazdasági érdekeinek előmozdítására a kontinensen”.

Ez Cohen hetedik európai útja, mióta december végén Izrael vezető diplomatája lett.

Állítólag Jeruzsálembe költözik a magyar nagykövetség

Első lenne az Európai Unió tagországai közül.