Nácikhoz köthető számlákat rejtegetett a svájci bankóriás

A Credit Suisse befektetési bank és pénzügyi szolgáltató óriáscég még 2020-ban is nácikhoz köthető számlákat tartott fenn – derül ki egy nemrég közzétett jelentésből.

„A Credit Suisse történelmi náci kapcsolataira vonatkozó belső vizsgálatát terjedelmi korlátozások akadályozták, és hiányos megállapításokat eredményezett” – olvasható Chuck Grassley amerikai republikánus szenátor, a szenátus költségvetési bizottságának rangidős tagja által kiadott közleményben.

A bizottság végül megkapta a Credit Suisse szerkesztetlen jelentését, miután „a szenátus költségvetési bizottsága kétpárti felügyeletet gyakorolt”, beleértve Grassleyt és Sheldon Whitehouse demokrata szenátort, a bizottság elnökét.

A jelentés szerint „64 000, a nácikhoz kapcsolódó számlákkal kapcsolatos, potenciálisan releváns nyilvántartás nem része a Credit Suisse folyamatban lévő vizsgálatának”.

„A holokauszt áldozatai és családjaik iránti tiszteletből nem hunyhatunk szemet e hiányosságok felett” – mondta Chuck Grassley szenátor.

„A Költségvetési Bizottság vizsgálata miatt a Credit Suisse beleegyezett, hogy felülvizsgálja a második világháborút követően az úgynevezett „Ratline”-okon keresztül az igazságszolgáltatás elől menekülő náciknak nyújtott esetleges támogatását” – tette hozzá a közlemény. „A bank azonban a bizottság többszöri kérése után sem adott teljes körű magyarázatot a folyamatban lévő vizsgálat pontos terjedelmére.”

„A holokauszt áldozatai és családjaik iránti tiszteletből nem hunyhatunk szemet e hiányosságok felett” – fogalmazott Grassley.

„Továbbra is szorgalmazni fogjuk a Credit Suisse teljes körű és teljes körű vizsgálatát, amíg a nácikhoz köthető számlákkal kapcsolatos összes kérdés nem kerül tisztázásra.”

„Az átláthatóságra, az elszámoltathatóságra és az igazságszolgáltatásra való törekvésünkben mindent meg fogunk vizsgálni” – tette hozzá Whitehouse. „Vizsgálatunk máris új részleteket hozott napvilágra a Credit Suisse belső vizsgálatának minőségéről, és további lépésekre késztette a bankot, ami aláhúzza annak fontosságát, hogy ezt a kétpárti vizsgálatot végigvigyük. A holokauszt túlélői és családjaik megérdemelnek ennyit.”

Az UBS, egy másik svájci bankóriás, júniusban vásárolta fel a Credit Suisse-t.

Tóratekercset avattak az egykori náci főhadiszállás épületében

Az új Tóra elkészültét a Bayer gyógyszeripari cég adománya tette lehetővé.