Tóratekercset avattak az egykori náci főhadiszállás épületében

Krefeldben a Bismarckplatz 32. szám alatti, impozáns villában rendezkedett be a Német Nemzetiszocialista Párt, melynek tagjai bizonyára elhűlve figyelték volna a 85 évvel későbbi ünnepséget, melynek során háromszáz résztvevő kíséretében avatták fel a helyi zsidó közösség új tóratekercsét – írja a zsido.com.

A tetszetős, vörösre festett épületben szorgoskodó nácik precíz jelentést állítottak össze az általuk szervezett, kristályéjszakai pogrom eredményéről:

„A zsidó közösség 63 tagját tartóztatták le és hurcolták a krefeldi börtönbe. A zsidó családok otthonaiba betörtek, a bútorokat tönkretették és az utcára hajigálták. A Peterstrassében lévő zsinagógát megrongálták és felgyújtották. A Krefeld Linn zsinagógát megsemmisítették. Mivel a falak épen maradtak a tűzben, azokat a tűzoltók rombolták le. Az Uerdingen zsinagógát lerombolták, a tóratekercseket a talmudköteteket és a többi zsidó könyvet máglyára vetették. A Hüls zsinagógát felgyújtották. A bleichpfadi zsidó közösségi házat felgyújtották és lerombolták. Tizennyolc zsidó tulajdonban lévő üzletet megsemmisítettek a városközpontban”.

A rombolást követően megkezdődött a zsidók ellehetetlenítése, majd koncentrációs táborba deportálása. A város hitközsége az utóbbi évtizedekben kezdett újjáéledni a Chábád-mozgalom egyik küldötte, Yitzhak Mendel Wagner rabbi vezetésével. Az új Tóra elkészültét a Bayer gyógyszeripari cég adománya tette lehetővé. A tekercset az antwerpeni Yosef Dan Khranovsky tóramásoló írta meg, a Tórát burkoló szövetet a jeruzsálemi Roosen család ajándékozta a közösségnek. A Roosen család ősei Krefeldben éltek és egy saját zsinagógát is fenntartottak, melyet a nácik pusztítottak el.

A sávuot előtt néhány nappal megrendezett avatóünnepségen megjelent a város polgármestere, Frank Meyer, Németország lubavicsi küldötteinek egy csoportja, illetve az ukrajnai Dnyipróból a közeli Düsseldorfba menekített jesiva diákjai.

„Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943-ban már egy zsidó sem élt Krefeldben. Ezért is olyan örömteli, hogy sávuot, a tóraadás ünnepén az egyre erősödő krefeldi hitközség tagjai már a saját tekercsükből hallgathatják meg a Tízparancsolat felolvasását”

– mondta Wagner rabbi.

Tóratekercset avattak a zsinagógai lövöldözés hősének tiszteletére

Lori Gilbert Kaye életét adta közösségének rabbijáért.