Több száz etióp migránst mészároltak le a szaúdi határőrök

A szaúd-arábiai határőrök géppisztolyokkal és aknavetőkkel lőttek a Jemenből a királyságba átjutni próbáló etiópokra, és valószínűleg több száz fegyvertelen migránst öltek meg az elmúlt években – áll a Human Rights Watch hétfőn közzétett jelentésében.

A HRW szemtanúk beszámolóira hivatkozott, valamint olyan képekre, amelyeken holttestek és temetkezési helyek láthatóak. A szervezet szerint a halálos áldozatok száma „valószínűleg több ezerre” is rúghat.

Az ENSZ korábban már kérdőre vonta Szaúd-Arábiát amiatt, hogy csapatai többször tüzet nyitottak a migránsokra a háború sújtotta Jemennel közös déli határ mentén. Szaúd-Arábia korábban tagadta, hogy ez történt volna.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet 2022-es statisztikái szerint mintegy 750 000 etiópiai él Szaúd-Arábiában, közülük 450 000 valószínűleg engedély nélkül érkezett a királyságba.

A fiatalkori munkanélküliséggel küzdő Szaúd-Arábia Addisz-Abbával egyetértésben ezreket küldött vissza Etiópiába.

A HRW közölte, hogy 38 etiópiai migránssal és négy olyan ember hozzátartozójával beszélt, akik 2022 márciusa és 2023 júniusa között próbáltak átjutni a határon, és akik elmondták, hogy látták, amint szaúdi őrök lövöldöznek a migránsokra, vagy aknákat lőnek ki csoportokra.

A jelentés szerint a csoport több mint 350, a közösségi médiában közzétett vagy más forrásokból gyűjtött videót és fényképet is elemzett, amelyeket 2021. május 12. és 2023. július 18. között készültek. Emellett több száz négyzetkilométernyi, 2022 februárja és 2023 júliusa között rögzített műholdfelvételt is megvizsgált.

Magyarország szívesen stabilizálná Közép-Afrikát

Hogy az afrikai emberek migráció helyett inkább a szülőföldjükön tudjanak boldogulni.