Magyarország szívesen stabilizálná Közép-Afrikát

Magyarország növelné politikai jelenlétét az afrikai Száhel-övezet országaiban, amelynek része a helyi országok stabilitásának növelése – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy a Hungary Helps Programban Magyarország támogatást nyújt a közép-afrikai Száhel-övezetben fekvő Csádnak, ahová az áprilisban kitört szudáni konfliktus elől nagyon sokan menekültek.

Azbej Tristan – aki maga is ellátogatott az afrikai országba – azt mondta, naponta mintegy ötezren menekülnek Szudánból Csádba, abba az országba, amely maga is jelentős kihívásokkal küzd például a Boko Haram terrorszervezet miatt.

Hozzátette: hosszú távon is stabilizálni kell az országot, amit úgy lehet elősegíteni, ha Magyarország támogatja a helyi mezőgazdaságot és az élelmiszeripart.

A Száhel-övezet lett a globális terrorizmus melegágya

Az afrikai régióban 48 százalékkal nőtt a merényletek halálos áldozatainak száma.

Ennek egyik lehetséges terepe a szárazságtűrő növények termesztése „magyar tudás alapján”, valamint az együttműködés kiterjedhet a tejtermelésre, illetve a tejpor, a takarmány előállítására és a húsipari feldolgozásra – tájékoztatott az államtitkár.

„Ami minket hajt, az egyrészt a humanitárius elgondolás, hogy nehéz helyzetben lévő embereken szeretnénk segíteni, másrészt pedig a magyar nemzeti érdek”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az érdek azt kívánja, hogy a Száhel-övezetben stabil országok legyenek.

Kifejtette, hogy ha Niger és Csád összeomlana, akkor az – a környező országokkal együtt -, akár 100 milliós migrációs hullámot indíthat el, ami biztonsági szempontból katasztrofális hatásokkal járna Magyarországra és Európára.

Elmondta azt is, hogy miközben az Európai Unió, a kötelező migránskvóta erőltetésével, egyfajta meghívót nyújt az afrikai embereknek, addig Magyarország a térség stabilizáláshoz való hozzájárulásával, illetve humanitárius gyorssegélyekkel azt teszi lehetővé, hogy ezek az emberek meg tudjanak maradni a szülőföldjükön.

Orbán Viktor: Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit

A kormányfő elmondta: tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon.