Megállapodást írt alá Magyarország és Katar

Megállapodás született a kapcsolatok stratégiai együttműködési szintre emeléséről Magyarország és Katar között, ennek megfelelően a két ország közösen keresi a válaszokat a jelenkor legfőbb kihívásaira – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a magyar-katari csúcstalálkozót követően arról számolt be, hogy a tárgyalások sikeresek voltak, megállapodtak a stratégiai együttműködésről, amelynek legfontosabb területét az energetika, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás jelenti. Szijjártó Péter és katari kollégája környezetvédelmi, illetve diplomáciai képzési együttműködési megállapodást írt alá a találkozón.

„Tehát gyakorlatilag a jelenkor legfontosabb kihívásaira közösen keressük a válaszokat, és a Katarral való együttműködés segít abban, hogy sikeresen találjuk meg a válaszokat a minket feszítő kihívásokra”

– fogalmazott.

„Ugye Katar és Magyarország is az elmúlt években folyamatosan szembesült, szembesül a nemzetközi liberális mainstream teljesen gátlástalan és megalapozatlan támadásaival” – jelentette ki.

„Mind Katar, mind Magyarország pontosan jól ismeri, hogy milyen az, amikor egy patrióta, a nemzeti érdekek érvényesítésére koncentráló kormányként külső nyomásgyakorlással kell szembesülnie, így van köztünk egy alapvető természetes, kölcsönös megértés” – közölte.

„Mind a katari, mind a magyar kormány kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszédben hisz, a külpolitikai stratégiánkat is a kölcsönös tiszteletre alapítjuk, emellett pedig békét szeretnénk” – tette hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a felek egyetértenek abban, hogy az ukrajnai béketeremtés kizárólag tárgyalás útján lehetséges, ezért szükség van a kommunikációs csatornák fenntartására.

„A megoldás nem a csatatéren van, a csatatéren halottak vannak, a megoldás a tárgyalóasztalnál van”

– szögezte le.

Világnézeti okokból gyakorol nyomást a Biden-adminisztráció Magyarországra

Nyilatkozta az Alapjogokért Központ főigazgatója az amerikai Newsmax hírcsatornának, miután az Egyesült Államok baloldali vezetése vízumszankciókat vezetett be Magyarország ellen.

Majd kiemelte, hogy Katar az elmúlt években több fegyveres konfliktus kapcsán is tett békére irányuló erőfeszítéseket az ENSZ-en és más nemzetközi szervezetek keretein belül, ezeket pedig Magyarország rendre támogatta és ezután is támogatni fogja.

Aláhúzta, hogy különös szimpatikus az a kezdeményezés, amely a sport béketeremtő szerepére koncentrál, a budapesti atlétikai világbajnokság közepette főleg világosnak kell lennie, hogy a nemzetek kölcsönös tiszteleten való együttműködésének egyik fontos alapja és eszköze a sport.

A miniszter ezután kitért az energiabiztonságra, és hangsúlyozta, hogy ez válságos terület Európában, ezért szükség van új források bevonására. Márpedig – emlékeztetett rá – Katar a világ első számú LNG-exportőre, és bár a kapacitásai jelenleg le vannak kötve, 2027-től egy politikai megállapodás alapján hazánk ellátásába is bevonhatók lesz a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgáz.

„A kereskedő vállalataink már meg is kezdték a technikai tárgyalásokat arról, hogy milyen mennyiségben, milyen útvonalon lesz lehetőség arra, hogy 2027-től a cseppfolyósított földgázt Katarból számításba tudjuk venni a magyar ellátás biztonság tekintetében”

– mondta.

Illetve hozzátette, hogy fontos megállapodások születtek a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás terén is, ez két olyan terület, ahol a magyar technológia világszintű, ezekre az Öböl-régióban is nagy a kereslet.

„Az ENSZ-ben való együttműködésünket pedig tovább erősítjük, támogatjuk Katar jelöltségeit, a legfontosabb nemzetközi szervezetekben hasonló támogatásra számíthatunk Katar részéről is” – emelte ki.

„Én azt gondolom, hogy az egy hatalmas megtiszteltetés volt hazánk számára, hogy az augusztus 20-i ünnepünket ilyen sok és ilyen komoly nemzetközi vezető megtisztelte a jelenlétével. Ez egy elismerés arra, hogy Magyarország igenis számít a nemzetközi politikában” – összegzett.

Izraeli kamikaze drónokat fognak gyártani Magyarországon

Orbán Viktor szerint ezek után sokan kétszer is meggondolják majd, hogy ujjat húzzanak-e Magyarországgal.