Elképesztő jelenetek: kövekkel dobálták meg a Korán-ellenes holland aktivistát

A holland kormány elítélte Korán-széttépését, de közölte, hogy nem volt joga annak megakadályozására.

Egy holland aktivista pénteken a hágai török nagykövetség előtt tartott tüntetésen széttépte az iszlám szent könyvének, a Koránnak egy példányát.

Edwin Wagensveldnek, aki a Pegida iszlámellenes csoport hollandiai ágát vezeti, bíróság elé kell állnia egy hasonló januári tüntetésen tett megjegyzései miatt, amikor a holland parlament előtt széttépte a Korán egy példányát, miközben a könyvet Adolf Hitler „Mein Kampf”-jához hasonlította.

A pénteki eseményt megelőzően a holland kormány elítélte a tüntetés megtartását, de azt mondta, hogy nincs jogi felhatalmazása annak megakadályozására.

A rendőrség lezárta az utcát, ahol a török nagykövetség található, és mintegy ötven ellentüntető is jelen volt.

Néhányan közülük kövekkel kezdték dobálni Wagensveldet, amikor az a Koránból tépett ki oldalakat. Mintegy húsz, pajzsokkal és gumibotokkal felszerelt rendőr lépett közbe, amikor a tömeg egy része megpróbálta üldözőbe venni a távozó aktivistát.

Ir. Benny Dwika Leonanda on Twitter: „Di Belanda, pemimpin gerakan anti-Muslim merobek Alquran di depan kedutaan Turki. Demonstran Edwin Wagensveld dilempari batu, dan sekitar 20 polisi melindunginya dari massa yang marah, tulis surat kabar De Telegraaf. pic.twitter.com/iKkcxRgXiq / Twitter”

Di Belanda, pemimpin gerakan anti-Muslim merobek Alquran di depan kedutaan Turki. Demonstran Edwin Wagensveld dilempari batu, dan sekitar 20 polisi melindunginya dari massa yang marah, tulis surat kabar De Telegraaf. pic.twitter.com/iKkcxRgXiq

Péntek reggel Dilan Yesilgoz, Hollandia török származású igazságügyi minisztere „meglehetősen primitívnek és szánalmasnak” nevezte a szent könyv megsemmisítésének tervét. Hozzátette azonban, hogy az ország törvényei lehetővé teszik az ilyen demonstrációt.

A szent könyv elleni hasonló támadásokra a közelmúltban Svédországban és Dániában került sor.

Csütörtökön a svéd hírszerző ügynökség az ötös skálán négyesre emelte a terrorkészültségi szintet, válaszul a muszlim világban a Korán-égetések miatti visszhangra.

Svéd Korán-égetés: Európai rabbik kérik az alkotmány megváltoztatását

Az Európai Zsidó Szövetség levélben fordult a svéd királyhoz és kormányhoz.