Amerikába költözhet az izraeli Armageddon-mozaik

Izraeli tisztviselők fontolgatják, hogy kölcsönadják a megiddói mozaikot, egy ősi keresztény mozaikot, a washingtoni Bibliamúzeumnak.

A mozaikot 2005-ben fedezték fel a megjövendölt Armageddonnak hitt történelmi helyszín közelében, amely egy izraeli börtön közelében található. A kritikusok, köztük tudósok és régészek, aggodalmukat fejezték ki a tervezett kölcsönadással kapcsolatban, különösen a múzeum korábbi ügyködései miatt. A múzeumot a beszerzési módszerei miatt kritikák érték, és vissza kellett szolgáltatnia több lopott műtárgyakat, köztük egy ókori mezopotámiai táblát.

Az Egyesült Államokban élő evangéliumi keresztények, Izrael jelentős támogatói szoros kapcsolatot ápolnak a múzeummal. A mozaik a felfedezése óta a megiddói börtön helyén maradt, de tervezik, hogy egy turisztikai helyszínt alakítanak ki körülötte.

Az Izraeli Régészeti Hatóság a következő hetekben dönt a mozaik sorsáról.

A mozaikot 2004 és 2008 között tárták fel az IRH ásatásán, amelyet az Izraeli Börtönügyi Szolgálat rendelt el, mielőtt egy új börtönszárny építésébe kezdett volna. A mozaikot tavaly júniusban, a börtön várható áthelyezése után tették közszemlére.

A mozaik a világ állítólag legrégebbi keresztény imateremből származik.

A világ egyik legrégebbi zsinagógáját találták meg Oroszországban

Lenyűgöző régészeti felfedezés a fekete-tengeri Phanagoriában.