A világ egyik legrégebbi zsinagógáját találták meg Oroszországban

A világ egyik legrégebbi zsinagógáját fedezték fel egy régészeti expedíció során az oroszországi Krasznodar régióban.

A zsinagóga alapját a Fekete-tenger partja közelében fedezték fel a régészek. Az ásatásokat szervező Volnoe Delo Alapítvány sajtóközleménye szerint Phanagoriában – amely a Támán-félsziget egykori legnagyobb ókori görög városa volt – az épület a Második Szentély kései korszakában épült, amely i. e. 516-tól i. sz. 70-ig tartott.

Az épületben márvány menórák, liturgiákhoz használt asztalok és márvány sztélék töredékei kerültek elő, amelyek közül az egyiken az ókori görög „zsinagóga” felirat is olvasható. A korábbi évekből származó leletek – márványtáblák „imaház” és „zsinagóga” felirattal az i. u. 16 és 51 évből – arra utalnak, hogy a phanagoriai zsinagóga már az i. u. 1. század elején létezett, így ez a legrégebbi Oroszországban és az egyik legrégebbi a világon” – áll a közleményben.

A régészek szerint a phanagoriai zsinagóga egy két helyiségből álló komplexum volt, amelynek alapterülete több mint 645 négyzetméter volt.

A phanagoriai zsinagóga a 6. század közepéig létezett, amikor a barbár törzsek támadása során a várost kifosztották, és az összes épületet felgyújtották

– áll a közleményben, amely szerint a zsinagóga mintegy 500 éven át működött.

Sarah on Twitter: „Synagogue unearthed in ancient Greek city of Phanagoriahttps://t.co/S1ob4WfRrh pic.twitter.com/j3MwDPErFe / Twitter”

Synagogue unearthed in ancient Greek city of Phanagoriahttps://t.co/S1ob4WfRrh pic.twitter.com/j3MwDPErFe

Az ebből az időszakból származó amforákon és sírköveken látható menórák képei szintén arról árulkodnak a szakembereknek, hogy már az i. sz. 1. században nagyszámú zsidó közösség volt jelen Phanagoriában. A középkori történészek ismert feljegyzései is arra utalnak, hogy a zsidók a város lakosságának jelentős részét tették ki.

Jeruzsálem lerombolása és a zsidók Izrael földjéről a diaszpórába való kiűzése után sok zsidó telepedett le a Földközi-tenger medencéjének területén.

A Fekete-tenger partján fekvő Phanagoriában található zsinagóga elhelyezkedése Ruben Bunyatyan, a Volnoe Delo alapítvány szóvivője szerint bizonyíték arra, hogy a vallások a tengeren keresztül terjedtek. Vlagyimir Kuznyecov, a phanagoriai régészeti misszió igazgatója szerint valószínű, hogy zsidó száműzöttek települtek át az ókori városba, és építették a zsinagógát.

Innen terjedhetett el a zsidóság a mai Oroszország területén, bár további bizonyítékokat még nem tártak fel az ősi zsinagógákról – írták.

Amikor Ferenc József segítségével épült fel egy zsinagóga Jeruzsálemben

Egy különös történet a Jeruzsálembe látogató uralkodóról, akit sikerült megnevettetnie a ruzsini rebbének.