Két izraeli tűzoltó az életét áldozta azért, hogy megmentsen egy palesztint

A Galileai Orvosi Központ kedden jelentette be Dekel Marciano tűzoltó halálát, aki tűzoltótársával, Adnan Aszaddal együtt életét veszítette, amikor megpróbáltak kimenteni egy palesztin férfit, aki egy gödörbe esett Deir al-Aszad város közelében.

A palesztint – egy 20 év körüli, illegálisan Izraelben dolgozó férfit – és Aszadot a kórházba érkezéskor halottnak nyilvánították, majd nem sokkal később Marcianót is.

Marcianót felesége és három gyermeke gyászolja, akik közül a legkisebb mindössze egy hónapos. Marciano tűzoltó őrmester 2014 óta szolgált az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálatnál.

Közben a rendőrség folytatja a nyomozást az ügyben: hétfőn gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával kihallgatták a palesztin munkás munkaadóját.

A munkáltató beszámolójában számos ellentmondást találtak az eseményekről, amelyek az illegálisan Izraelben tartózkodó palesztin, valamint Aszad és Marciano halálához vezettek.

Annyi bizonyos, hogy Marciano és Aszad, akik al-Aramin megmentésére érkeztek a helyszínre, a mentés során elvesztették az eszméletüket. A helyszínre érkező egyik elsősegélynyújtó elmondta, hogy Aszad ereszkedett le először a gödörbe, de elvesztette az eszméletét, mielőtt valaki egy létrát tudott volna hozni neki, hogy kijusson a gödörből.

„Eszméletlen volt, nem tudtuk kihozni, ezért a második tűzoltó leereszkedett, hogy segítsen neki”

– mondta a férfi.

Dr. Trahtemberg elmondta, hogy szerinte szerves gázok voltak az okai annak, hogy mindketten eszméletüket vesztették a gödörben:

„Amikor lótrágyát vagy szerves hulladékot dobnak a gödörbe, az erjed és lebomlik” – magyarázta.

„E folyamatok eredményeként szerves gázok szabadulnak fel, amelyek a gödör alján felhalmozódnak. Nem emelkednek fel és nem oszlanak el, a gödör alján az oxigén aránya nagyon alacsony.

Valószínű, hogy az oxigénhiány miatt vesztették el az eszméletüket”

– tette hozzá.

Izrael alakítja a Közel-Kelet jövőjét

Történelmi fordulópontnak vagyunk szemtanúi – írja a The Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében Jiszráel Katz, Izrael energiaügyi minisztere.