Netanjahu lemondta a nyaralását, összehívták a katonai vezetést

Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemondta a Golán-fennsíkra tervezett nyaralását, és vasárnapra összehívott egy találkozót Joáv Gallant védelmi miniszterrel és az IDF vezetőivel – írja a The Jerusalem Post.

A nyaralás lemondására állítólag azért került sor, mert Ramot falu lakói felszólították a miniszterelnököt, hogy ne látogasson el hozzájuk, hivatkozva a Neveh Ativban történt zavargásokra, amikor Netanjahu és felesége a múlt héten ott tartózkodott.

Az előre nem tervezett biztonsági találkozó azonban teret adott a spekulációknak, miszerint azért maradt Jeruzsálemben, hogy az IDF készültségével kapcsolatos aggodalmakkal foglalkozzon.

A miniszterelnöki hivatal ugyanakkor közölte, hogy a védelmi miniszterrel, az IDF vezérkari főnökével, az IDF vezérkarának magas rangú tagjaival és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével folytatott megbeszélés „olyan volt, mint sok más az elmúlt hetekben”.

A találkozó résztvevői felvázolták az IDF-en belüli jelenlegi helyzetet a kohézió és a felkészültség tekintetében.

„A miniszterelnök elismerését fejezte ki az IDF azon erőfeszítéseiért, amelyek az alkalmasság, a felkészültség és az összetartás fenntartására irányulnak, valamint elismerését fejezte ki a kötelező szolgálatot teljesítők és a tartalékosok iránt”

– közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

Emellett a találkozóról készült leirat szerint minden résztvevő „egyetértett abban, hogy a politikai megosztottságot az IDF-en kívül kell hagyni”.

Egy hajszálon múlt, hogy ne törjön ki háború Izrael északi határán

Libanonból kilőtt páncéltörő rakétával akartak végezni az izraeli katonákkal

Korábban vasárnap az IDF és a Sin Bét cáfolta a 12-es csatorna riportját, amely szerint a Moszaddal együtt azt fontolgatják, hogy nyilvánosságra hozzák a kormány igazságügyi reformja elleni tiltakozásokból eredő, a felkészültségüket érintő változásokat.

A 12-es csatorna jelentése szerint mindhárom szolgálat vezetői csalódtak Netanjahuban, amiért az állítólag megakadályozta, hogy a biztonsági kabinet tájékoztatást kapjon a biztonsági szolgálatok készültségét ért károkról, és úgy vélték, jogukban áll Netanjahut megkerülve közvetlenül a nyilvánossághoz fordulni, hogy kifejezzék, milyen súlyos a helyzet.

Továbbá a jelentés szerint a három vezető még szeptember előtt a nyilvánosság elé akart lépni, amikor a légierő készültségének helyzete kritikusabb szakaszba kerülhet.

A biztonsági kabinet még nem tartott ülést ezzel kapcsolatban. A múlt hónapban, azon a napon, amikor a Knesszet hatályon kívül helyezte az igazságszolgáltatás ésszerűségi normára vonatkozó felügyeleti jogkörét, a kabinet tagjai – nem csak Netanjahu – elutasították, hogy a szavazás előtt tájékoztatást kapjanak az IDF hírszerzési és műveleti főnökeitől.

Mind az IDF, mind a Sin Bét azonnal közleményt adott ki, amelyben teljesen elutasították a jelentést, és azt állították, hogy minden lépést egyeztetnek a politikai vezetéssel. A Jerusalem Post nem sokkal később arról számolt be, hogy a Moszad is elutasította a jelentést; egy órával később a hírszerző ügynökség, amelynek nincs saját szóvivője, és amelyet ebben a minőségében a miniszterelnöki hivatal képvisel, szintén kiadott egy ilyen értelmű nyilatkozatot.

Kiderült, hogy Netanjahu mikor látogat a Fehér Házba

Biden jó sokáig várakoztatta az izraeli miniszterelnököt. Most úgy tűnik, megtört a jég.