Hőhullám perzseli Izraelt

brown rock formation during sunset

Az Izraelt jelenleg sújtó hőhullám miatt az áramfelhasználás soha nem látott magasra, 15 690 megawattra emelkedett – jelentette a Kikar Hashabbat.

Hétfőn az Izraeli Repülőtéri Hatóság arról számolt be, hogy az időjárás miatt késni fognak az érkező és induló járatok.

A légikikötői hatóság szóvivője elmondta: „Az időjárási körülmények és azok hatása miatt az irányítóegységek műszaki rendszereire, valamint a repülésbiztonság érdekében úgy döntöttek, hogy ideiglenesen kitolják a Ben Gurion repülőtéren landoló járatok leérkezését”.

„Ez késéseket okozhat a fel- és leszállásokban” – közölte a hatóság, hozzátéve, hogy a hétfőn repülő utasok számára „ajánlott, hogy az utazók ellenőrizzék a légitársaságok frissítéseit”.

A villamosenergia-felhasználási csúcs vasárnap 14:53-kor következett be, mivel a megújuló energiaforrásokból származó áram előállítása is példátlanul magas szintet ért el.

Az előző csúcs három héttel ezelőtt volt, és 15 384 megawattot tett ki, mintegy 300-zal kevesebbet, mint a vasárnapi csúcs.

Tragédia a kiképzésen

,,Az Izraeli Védelmi Erők egyik katonája ma reggel összeesett az ország középső részén tartott kiképzésen, a katonát a terepen lévő egészségügyi tisztviselők ellátták, majd az újraélesztést követően halottnak nyilvánították”  – közölte a hadsereg Twitteren.

A harcost Hillel Nehemiah Ofen néven azonosították, 20 éves volt, Karmei Cur telep lakosa.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint kúszás közben a csapat vezetője észrevette a földön fekvő harcost. A helyszínre hívott egy egészségügyi csapatot, majd az egység mentősét, aki ellátta. A Magen David Adom mentőszolgálat csapata és a 669-es elit kutató-mentő egység helikoptere is a helyszínre érkezett, és ellátták a harcost. De az újraélesztési erőfeszítések ellenére a 669-es orvosa a helyszínen halottnak nyilvánította a harcost. Az első feltételezések szerint kiszáradás és hőguta okozta a halálát.

A hétvégén, vasárnapig az Izraeli Védelmi Erők a hőség miatt abbahagyta a gyakorlatozást.

Éjfél körül, amikor a hőség mérséklődött, egy alezredesi rangú tiszt, a Jahalom iskola parancsnoka úgy döntött, hogy megtartja a kiképzést. Hajnali 4:00 és 5:00 között kúszás közben a harcos néhány száz méter után teljes harci felszerelésben összeesett.

A tréningen voltak, akik az időjárási viszonyok miatt fejfájásra panaszkodtak. Egy részüket, akiket orvosi kezelésben részesítettek, folyadék fogyasztásra, míg másokat pihenésre köteleztek.

Források: (Arutz 7, Ujkelet.live)

Jönnek az elviselhetetlenül forró nyarak a Földközi-tenger partján?

Múlt héten hőség volt Izraelben és a klímaszakértők szerint a jövőben sok, hasonlóan hosszú és intenzív hőhullámra lehet számítani.