Az izraeli biztonsági erők leromboltak egy illegális zsidó telepet

A biztonsági erők hétfőn kora reggel kiürítettek egy illegális ciszjordániai posztot, ami ritka lépés volt a keményvonalas kormány számára, amely a telepek legelszántabb hívei közül néhányat magában foglal.

A polgári közigazgatás tisztviselői a rendőrség támogatásával leromboltak vagy kiürítettek öt épületet az „Aira Shahar” telepen, Kochav Hashahar település közelében.

Jobboldali aktivisták és a helyőrség lakói megpróbáltak ellenállni a kiürítésnek azzal, hogy gumiabroncsokat égettek és tüskéket szórtak a helyőrséghez vezető útra. Kisebb dulakodások is kitörtek a helyszínen.

Az kiürítésre és megsemmisítésre vonatkozó parancsot a Vallásos Cionizmus párt vezetője, Szmotrics pénzügyminiszter hagyta jóvá, annak ellenére, hogy Ciszjordánia letelepedéspárti álláspontot képvisel és Ciszjordánia annektálását támogatja.

Egy Szmotricshoz közel álló forrás – aki egyben a védelmi minisztériumban a ciszjordániai polgári ügyekért felelős kiegészítő miniszter is – azt mondta, hogy a földterület, amelyen Aira Shahar épült, palesztin magánterület, ami azt jelenti, hogy teljesen lehetetlen lett volna legalizálni a telepet.

Netanjahu lemondta a nyaralását, összehívták a katonai vezetést

Az izraeli miniszterelnök Golánra tervezett nyaralásának lemondása után egyből szárnyra kaptak a spekulációk.