A hírek szerint újabb arab ország tervezi normalizálni a kapcsolatait Izraellel

a large group of people holding flags in front of a building

Annak ellenére, hogy erre semmi jel nem utal, a volt algériai miniszter azt állítja, hogy izraeli képviselők nemrég Tunéziában jártak a kapcsolatok normalizálása érdekében – írja az Arutz7.

Abdelkader Bengrina volt algériai miniszter vasárnap azt állította, hogy Tunézia a kapcsolatai normalizálását tervezi Izraellel.

Algériának „éber szemmel kell tartania” Tunéziát, miután Izrael képviselői több látogatást tettek az országban, amelyek összhangban vannak a normalizációs törekvésekkel – mondta Bengrina egy sajtótájékoztatón a libanoni Al-Mayadeen szerint.

Bengrina hozzátette, hogy az Algéria szomszédjánál tett izraeli látogatások várhatóan „az elkövetkező napokban” normalizációs megállapodást eredményeznek „a megszállás” és Tunézia között, és hangsúlyozta, hogy egy ilyen megállapodás Algériát a bizonytalanság és az instabilitás állapotába kényszerítené.

Az egykori elnök megjegyzései ellenére semmi jel nem utal arra, hogy Tunézia és Izrael közel állna a kapcsolatok normalizálásához. A hónap elején ugyanis a tunéziai parlament bejelentette, hogy egy bizottság elkezdte megvizsgálni egy olyan törvénytervezet bevezetését, amely büntethetővé tenné az Izraellel való normalizációt célzó cselekményeket.

Tunézia, mint a legtöbb arab ország, nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Izraellel. Miután több arab ország 2020-ban az Ábrahám-egyezmények részeként normalizálta a kapcsolatait Izraellel, Tunézia megismételte, hogy nem érdekelt a diplomáciai kapcsolatok felvételében a zsidó állammal, és álláspontját nem befolyásolja semmilyen nemzetközi változás.

Tunézia lehet a következő ország, amelyik normalizálja kapcsolatait Izraellel

Állítólag a két ország komolyan tárgyal egymással, a legnagyobb akadályt Algéria jelentheti.