Dániában botrány lett az izraeli fegyvervásárlás után

Dánia azután vett tüzérségi rendszereket az izraeli Elbit Systemstől, hogy a saját eszközei nagy részét Ukrajnának adományozta ­­– írja a The Jerusalem Post.

Jacob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter pénteken elbocsátotta minisztériuma állandó államtitkárát, miután bírálták az izraeli fegyvervásárlás kezelése miatt.

Dánia januárban állapodott meg arról, hogy 1,74 milliárd dán korona (256 millió dollár) értékben tüzérségi rendszereket vásárol az izraeli Elbit Systemstől, miután saját fegyverrendszereinek nagy részét Ukrajnának adományozta.

Az üzlet előtt a minisztérium sürgette a parlament pénzügyi bizottságát, hogy hagyja jóvá a vásárlást, mondván, hogy a cég ajánlata a hónap végén lejár.

A minisztérium azonban a hét elején elismerte, hogy az Elbit ajánlata csak június végén járt le.

Ellemann-Jensen a hét elején bocsánatot kért az ügy kezeléséért, és azt mondta, hogy nem szándékosan adott téves információkat a parlamentnek.

Péntekre azonban találkozót hívott össze a parlamenti képviselőkkel, és közölte velük, hogy megtudta, hogy a hét elején a parlamenttel közölt információkból fontos részletek hiányoznak.

„Általános értékelés, hogy az a szoros és bizalmi együttműködés, amelyre egy miniszter és egy állandó titkár között szükség van, már nem lehetséges, különösen a fegyveres erők előtt álló nagy és fontos feladatok fényében” – mondta Ellemann-Jensen a találkozó után újságíróknak.

A NATO-tag Dánia ígéretet tett arra, hogy a védelmi kiadásait a GDP 2%-ára növeli, és közölte, hogy a következő 10 évben 143 milliárd koronát költ majd védelemre.

Izraelből venne önjáró tüzérséget a Magyar Honvédség?

Világszínvonalú hadieszközzel bővülhet a Magyar Honvédség arzenálja. Mutatjuk a részleteket.