Az Európai Unió elhatárolódott német diplomatájának gázai bohóckodásától

Az Európai Unió elhatárolódott a Júdea, Szamária és a Gázai övezetben tartózkodó leköszönő küldöttjének akciójától, miután a múlt hónapban az a Földközi-tenger felett siklóernyőzni ment a „Szabad Palesztináért”, valószínűleg az izraeli előírásokat megszegve.

A jeruzsálemi európai képviselet július 17-i Facebook-bejegyzésében, amelyben hírt adtak Sven Kühn von Burgsdorff német diplomata a Gázai övezet partjainál tett mutatványáról, azt írta, hogy „először siklóernyőzik az EU képviselője a tengerparton Gázáért és Palesztináért”.

„Itt lehet repülni. Lehet kajakozni, lehet lovagolni, lehet úszni, lehet szörfözni; Gázában minden lehetséges. Ha egyszer lesz egy szabad Palesztina, egy szabad Gáza, pontosan ugyanezt lehet csinálni”

– mondta Von Burgsdorff, aki egykor ejtőernyősként szolgált a német hadseregben, a Palesztin Hatóság Wafa hírügynökségének az eseményt követően.

Von Burgsdorff egyelőre nem tisztázta, hogy mit ért „szabad Palesztina” alatt.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője elítélte a mutatványt, mint „újabb provokatív akciót”.

Sven Kühn von Burgsdorff siklóernyőzése a Gázai övezet partjainál.

Von Burgsdorff „már régen elfelejtette, hogy az Európai Uniót és annak tagállamait képviseli, és továbbra is a palesztin narratívát képviseli, és propagandaeszköz a Gázát ellenőrző terrorszervezetek kezében” – tette hozzá.

Bert-Jan Ruissen európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének alelnöke a JNS tudósítására reagálva írásbeli kérdéseket intézett Joseph Borrellhez, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez.

„A repülésre előzetes értesítés nélkül került sor, miközben az oslói egyezményeket követően Izrael továbbra is teljes ellenőrzést gyakorol a Gázai övezet légtere felett”

– jegyezte meg Ruissen, hozzátéve, hogy Von Burgsdorff állítólag „diplomáciai mentességét kihasználva vitte át a siklóernyőt a határon, annak ellenére, hogy a kettős felhasználású termékek – köztük a siklóernyők – behozatalára vonatkozó korlátozások [vannak érvényben]”.

Borrell hivatala a De Telegraaf című holland lapnak azt írta, hogy Brüsszel elhatárolódik a mutatványtól. „Ezt a tevékenységet személyes minőségben végezték. Nem kértek engedélyt a központból” – írta Borrell szóvivője a kiadványnak.

A közlemény ugyanakkor nem tért ki arra az állításra, hogy a követ visszaélt diplomáciai mentességével, hogy a siklóernyőt Gázába csempéssze.

Gázai mutatványa jelentette egyébként Von Burgsdorff kiküldetésének végét is. A diplomata közel négyéves hivatali ideje alatt rendszeresen támadta a zsidó államot.

Tavaly, a palesztin terrorhullám közepette Von Burgsdorff Izraelt hibáztatta az arab terrorizmusért. „Mit gondol, mit fog érezni egy [palesztin] gyermek, aki látja, hogy a szülei, testvérei házát lerombolják, mert feltételezett vagy valós terrorista volt?” – mondta egy jeruzsálemi konferencián.

„Milyen gyűlölet fog égni ebben a gyermekben? Mit gondol, mi fog történni?”

A Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász július 18-án a PFSZ ramallahi székházában tartott fogadáson Von Burgsdorffnak a „Jeruzsálem csillaga” kitüntetést adományozta. Abbász külön méltatta a „palesztin nép és a szabadságáért és függetlenségéért folytatott igazságos küzdelmének támogatásáért” tett erőfeszítéseit.

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke a múlt héten búcsúvacsorát adott számára, ahol a jelenlévők egyöntetűen méltatták Von Burgsdorff „elkötelezettségét, szakmaiságát és emberségét”.

Palesztin terroristát ünnepeltek a német adófizetők pénzéből

A közpénzekből működő Rosa Luxemburg Alapítvány újra hozta formáját.