Összecsaptak az amerikai zsidó szervezetek Izraellel kapcsolatban

grayscale photo of person holding glass

Az Izrael-barát AIPAC lobbi a múlt héten levelet küldött adományozóinak, amelyben a J Street baloldali lobbicsoportot „az Izrael biztonságának amerikai támogatását fenyegető egyik legsúlyosabb veszélynek” nyilvánította – írja az Arutz 7. A levél azt is állította, hogy a J Street „Izrael támogatójának álcázza magát”, de valójában Izrael legszélsőségesebb kritikusait támogatja.

„Ez az ‘Izrael-párti’ csoport az Izrael-ellenes szélsőségesekkel és a BDS szankciók kampány támogatóival szövetkezik. Olyan jelölteket támogatnak és finanszíroznak, akik a Vaskupola ellen szavaznak – a rendszer ellen, amely segít Izraelnek megvédeni polgárait a terrorista rakétákkal szemben. Ellenzik az izraeli kormány politikáját, függetlenül attól, hogy ki a miniszterelnök, vagy hogy Izrael kormánya balközép, centrista vagy konzervatív.

„Mostanra már rájöhettek, hogy a J Streetről beszélek, arról a szervezetről, amely Izrael támogatójának álcázza magát, miközben támogatja annak legélesebb kritikusait, és elítéli az amerikai-izraeli barátság kétpárti támogatóit.”

A levél ezután egy listát hozott az eseményekről, arra kérve az olvasókat, hogy maguk döntsék el, hogy a J Street Izrael-párti-e vagy sem.

„A J Street vezető lobbistája megkérdőjelezte a pusztán védelmi célú Iron Dome rakétavédelmi rendszer feltöltésére szánt amerikai gyorssegélyt, miután több ezer terrorista rakétatámadás érte Izrael polgári lakosságát”

– jegyezte meg az AIPAC levele, hozzátéve, hogy „amikor Biden elnök Izraelbe látogatott, és megerősítette mind Amerika különleges kapcsolatát Izraellel, mind „az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt”, a J Street bírálta az útját”.

„A legutóbbi választásokon a J Street több Izrael-ellenes képviselőt és kongresszusi jelöltet támogatott. Egyikük olyan törvényjavaslatot írt, amely szerint Jeruzsálemet fel kell osztani, és a Siratófal palesztin terület. Mások egy olyan határozatot támogattak, amely Izrael megalapítását ‘katasztrófának’ nevezte. Sokan még az amerikai-izraeli kapcsolat 75 éves fennállásának megünneplését is ellenezték.

„A J Street erőfeszítései megbontják az Izrael melletti kétpárti konszenzust, és a kongresszusi radikális ellenfeleiknek a legitimitás látszatát adják egy állítólag „Izrael-párti” csoporttól. Ez egyértelmű és jelenvaló fenyegetést jelent a zsidó állam amerikai támogatására.”

A JStreet tiltakozott a levél ellen:

„Az AIPAC mégis azt mondja, hogy „felháborító” és „hamis”, hogy az olyanok, mint én, „Izrael-pártinak” tartják magukat. Nincs helye a valódi aggodalomnak a demokrácia erodálódása, a végtelen települések, a rasszista retorika és az állandó, igazságtalan és antidemokratikus megszállás fenntartásának növekvő ára miatt.”

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán.