Ki tudja jobban felhasználni a mesterséges intelligenciát a fegyvergyártásban?

A GlobalData, egy londoni székhelyű adatelemző és tanácsadó cég nemrégiben kiadott közleménye szerint az Egyesült Államok és Kína folyamatos technológiai háborút folytat a mesterséges intelligencia (AI) jövője körül.

Mindkét nemzet mindent megtesz annak érdekében, hogy a másik ne szerezzen be olyan technológiát és anyagokat, amelyek többek között növelnék hadseregük képességét a mesterséges intelligencia használatára és fejlesztésére.

A jelentés szerint például az amerikai CHIPS and Science Actre – amely korlátozná Kína hozzáférését az amerikai chipgyártási technológiához – és más exportkorlátozásokra

válaszul Kína a napelemek és félvezetők gyártásához használt anyagok, a gallium és a germánium exportjának ellenőrzésével válaszolt.

A Reuters szerdán arról számolt be, hogy a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy Kína „nagyon csalódott” amiatt, hogy az USA úgy döntött, megtilt bizonyos technológiai beruházásokat.

A mesterséges intelligencia ipar jövedelmezősége és értéke robbanásszerűen növekszik. A GlobalData közleménye megjegyzi, hogy míg az AI-piac 2022-ben már 81,3 milliárd dollár volt, 2030-ban eléri a 908,7 milliárd dollárt, és hatalmas, 35,2%-os éves összetett növekedési rátával fog növekedni.

„Az OpenAI ChatGPT 2022 novemberében történt közzététele óta megugrott a közvélemény érdeklődése az AI iránt, bár az már évtizedek óta a katonai stratégiák részét képezi – mondta Benjamin Chin, a GlobalData tematikus intelligenciáért felelős társelemzője.

„Az AI a modern hadviselés minden aspektusát automatizálhatja és javíthatja, beleértve a kiképzést és szimulációt, a hírszerzést, az elektronikus hadviselést és a frontszolgálatot.”

Következésképpen az USA és Kína igyekszik korlátozni egymás előrehaladását az AI-fejlesztés terén. Mindazonáltal más országok ugyanúgy igyekeznek kihasználni a mesterséges intelligenciában rejlő harci lehetőségeket, az etikai aggályok ellenére.

A halálos autonóm fegyverek (LAW) azon fegyverek közé tartoznak, amelyek valószínűleg egyre fontosabbá válnak, ahogy a hadseregek bevezetik a mesterséges intelligenciát.

Az Egyesült Államok, Oroszország, India és Izrael máris megakadályozta az ENSZ-tárgyalásokat az ilyen fegyverek használatának betiltásáról.

Chin megjegyezte, hogy „különös aggodalomra ad okot, hogy az autonóm rendszerek képesek-e emberi felügyelet nélkül azonosítani, célba venni és megsemmisíteni az ellenséges fenyegetéseket.

(The Jerusalem Post)

A mesterséges intelligencia „meg fogja változtatni a háború természetét”

Míg az Egyesült Államok régóta döntő technológiai előnyben van a hadviselésben, addig a mesterséges intelligencia terén sokkal kisebb az előnye.