Nyílt levél: törölje az Európai Unió Moshe Kantort a szankciós listáról!

Dr. Ariel Muzicant, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke a Le Point című lapban megjelent, a francia elnökhöz intézett nyílt levelében védelmébe vette elődjét, akit az Európai Unió „igazságtalanul vett célkeresztbe”. Levelét változtatás nélkül közöljük.

„Elnök úr!

Szeretném felhívni a figyelmét Dr. Moshe Kantor ügyére, akit 2022 áprilisában az Európai Unió az Oroszországgal való szoros kapcsolatai miatt felvette a szankciókkal sújtott személyek listájára. Ez a döntés nemcsak érthetetlen, hanem tökéletesen furcsa, sőt abszurd. Nincs rá bizonyíték, nincs rá magyarázat.

Dr. Moshe Kantort azzal vádolják, hogy közel áll Vlagyimir Putyinhoz, hogy része az őt körülvevő és az Ukrajna elleni háborújában segítő oligarchák csoportjának: semmi sem állhatna távolabb az igazságtól! Kantor úr csak az egyik részvényese egy műtrágyagyártó orosz vállalatnak.

A családja fele ukrán. Több mint harminc évvel ezelőtt hagyta el Oroszországot, és most brit állampolgár.

Jól ismerem Dr. Moshe Kantort, akit az Európai Zsidó Kongresszus élén követtem. Hosszú ideje dolgozom vele együtt. Nagy hatással volt rám az európai közösségeink jólétéhez való nagyszerű hozzájárulása.

Páratlan biztonsági mechanizmust hozott létre e közösségek védelmére egy olyan időszakban, amikor az erőszakos antiszemitizmus és a terrorizmus soha nem látott módon kezdett el fenyegetni bennünket.

A nemzetközi napirend középpontjába helyezte a Soá emlékének megőrzését, mozgósította a legmagasabb állam- és kormányfőket, fáradhatatlanul dolgozik a fiatalabb generációk oktatásán, és úgy dolgozik, mint kevesen közülünk, hogy az emberiség elleni legnagyobb bűncselekményt soha ne felejtsük el vagy tagadjuk meg.

A World Holocaust Forum Foundation alapítójaként és elnökeként Moshe Kantor öt nemzetközi fórumot szervezett, a legutóbbit 2020-ban a Jad Vasemben, Reuven Rivlin, Izrael állam elnökével közösen, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Ebből az alkalomból több mint ötven európai és nemzetközi vezető találkozott, hogy fogadalmat tegyenek a holokauszt emlékének megőrzésére és az antiszemitizmus elleni küzdelemre.

Ön is ott volt, elnök úr, és tudom, hogy személyesen is meghatódott.

Az oroszok miatt korlátozná Ukrajna a zsidó zarándokok számát

Ukrajna izraeli nagykövete beszélt a felmerült biztonsági aggályokról.

Moshe Kantor célzott eszközöket is létrehozott a nemzeti kormányok és páneurópai szervezetek számára az antiszemitizmus elleni küzdelemhez, és nemrégiben európai közösségeinkben a háború elől menekülő menekültek védelmére irányuló kezdeményezéseket vezetett.

Az antiszemitizmus, a rasszizmus és a kirekesztés elleni munkájáért széles körű nyilvános elismerésben részesült. Európai állam- és kormányfők, köztük a Francia Köztársaság államfői is, a legrangosabb kitüntetéseket adományozták neki.

Az ukrajnai háborúval szembesülve az Európai Unió döntései pontosságot, hatékonyságot és igazságosságot követelnek. A Moshe Kantor, az egyetlen zsidó vezető, akit többször is demokratikusan megválasztottak erre a tisztségre, szankcionálásáról szóló döntés érthetetlen, és nem segíti elő azokat az alapvető célokat, amelyeket Európa a háborúval szemben követ. Mindenekelőtt azért mélységesen igazságtalan, mert ennek a zsidó vezetőnek a célba vétele, aki közel húsz éve az európai zsidó közösségek hangja és támogatója, közvetlenül érinti a zsidó szervezeteket, közösségeket és az európai kontinens zsidó életét.

Dr. Moshe Kantor szankcionálása semmit sem tesz az európai béke ügyéért, de nagy rossz szolgálatot tesz az európai zsidóknak.

A járulékos kár azt a sok programot is érinti, amelyet ő személyesen indított és irányított. Hatással van közösségeink jólétére és biztonságára. Zavart keltenek közöttünk és megbénítják a cselekvésünket.

Ez a fellépés tönkreteszi az európai zsidó életet. Dr. Kantor támogatása és lendülete nélkül projektek tucatjait kellett volna leállítani, különösen a biztonság területén.

Ezen okok miatt nem tudok hallgatni, és írom ezt a levelet. Ha Moshe Kantor ügyéért könyörgök Önnek, elnök úr, az azért van, mert tudom, mekkora tekintélyt élvez az egész világon, különösen az európai kontinensen.

Meggyőződésem, hogy Ön ezt a befolyását és erkölcsi tekintélyét arra fogja használni, hogy biztosítsa az ellene hozott szankciók felülvizsgálatát.

Dr. Moshe Kantor nevének törlése a szankciókkal sújtott személyek listájáról, a félreértések tisztázása, a tévedés helyreállítása, és mindezt nagyon gyorsan, mindannyiunkat érintő politikai és erkölcsi követelmény.

Köszönöm, elnök úr, hogy figyelmet szentel ennek a levélnek. Tisztelettel

Dr. Ariel Muzicant”

Svéd Korán-égetés: Európai rabbik kérik az alkotmány megváltoztatását

Az Európai Zsidó Szövetség levélben fordult a svéd királyhoz és kormányhoz.