Dániában lereszeltek egy Koránt

Firoozeh Bazrafkan iráni művésznő lereszelt egy Koránt Irán dániai nagykövetség előtt.

Bazrafkan performanszával szembe akart szállni az elnyomó iszlamista rezsim képmutató követelésével a szent könyv tiszteletéről, miközben a nők jogainak súlyos megsértésére is felhívta a figyelmet.

Bazrafkan a Korán-reszelés során hangsúlyozta a szólásszabadság fontosságát, de beszélt az emberi jogokért és a demokráciáért folytatott küzdelemről is Iránban, ahol a rezsim brutálisan elnyomja a népet, különösen a nőket:

a művésznő szerint a rezsim a Koránt használja arra, hogy igazolja az országban élő nők millióinak elnyomását, fizikai és szexuális bántalmazását.

Elmondása szerint a rezsim fél a szabad beszédtől, és azt a legfélelmetesebb ellenségének tekinti.

Amy Mek on Twitter: „Iranian artist Firoozeh Bazrafkan fearlessly shredded the Quran in front of the Iranian embassy in Denmark-an act that could cost her life in Islamic Iran and places her at risk even in the Islamized West. The focal point of her performance was the deliberate shredding of the… pic.twitter.com/uBHUXnimDW / Twitter”

Iranian artist Firoozeh Bazrafkan fearlessly shredded the Quran in front of the Iranian embassy in Denmark-an act that could cost her life in Islamic Iran and places her at risk even in the Islamized West. The focal point of her performance was the deliberate shredding of the… pic.twitter.com/uBHUXnimDW

Tettét a bátor iráni nőknek és férfiaknak ajánlotta, akik továbbra is szembeszállnak az elnyomó rendszerrel. Emellett elismerését fejezte ki azoknak a polgároknak és politikusoknak világszerte, akik támogatják az iráni nép méltóságteljes életre való törekvését. Az ő elképzelése szerint ez a méltóságteljes élet magában foglalja az egyének szabadságát, hogy kifejezzék magukat, meghozzák döntéseiket, hitüknek és meggyőződésüknek megfelelően éljék életüket

Az iráni művész azzal zárta beszédét, hogy nyomatékosan kijelentette:

nem követelhetnek tiszteletet azok, akik lábbal tiporják az alapvető emberi jogokat, ahogyan azt az iráni rezsim teszi.

Bazrafkan ezzel igyekezett rávilágítani arra a disszonanciára, amely a rezsim Korán tiszteletére vonatkozó követelése és azon alapvető szabadságjogok megtagadása között feszül, amelyeket nemtől és meggyőződéstől függetlenül minden embernek biztosítani kellene.

Svéd Korán-égetés: Európai rabbik kérik az alkotmány megváltoztatását

Az Európai Zsidó Szövetség levélben fordult a svéd királyhoz és kormányhoz.