Így lesz a gyűlölködésből jó cselekedet

Néhány nappal ezelőtt egy nő Tel-Avivban szidalmazni kezdett egy lubavicsi fiatalembert, amiért tfilint rak férfiakra és elmondja velük a Smá Jiszráel imát. A fiatal hászid, a sértegetéssel mit sem törődve, kedvesen szombati gyertyákat ajánlott a nőnek és elmagyarázta, hogy egyetlen motívum hajtja őt: számára minden zsidó egyaránt fontos.

Az esetről készült felvétel villámgyorsan elterjedt az interneten. És egészen váratlanul a következő napokban rég nem látott látogatottságnak örvendtek az országszerte üzemelő lubavicsi tfilinstandok: olyan emberek, akik meggyőződésből évek óta vagy talán soha nem raktak tfilint, ezrével álltak meg néhány percre feltekerni az imaszíjakat és elmondani egy rövid imát, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Sokan meg is osztották a közösségi média különböző felületein, amint tfilint raknak. Volt, aki elmondta, hogy nem vallásos, évek óta nem rakott tfilint és nem imádkozott, de mostantól, ha tfilinstandot lát, igyekszik élni a lehetőséggel. Egy másik férfi beszámolt arról, hogy teljességgel szekuláris és baloldali szavazó, a tfilinstandokat mégsem ellenzi, és maga is megáll ott időnként a fiával tfilint rakni. Volt olyan, aki még köszönetet is mondott az erőszakoskodó asszonynak, mondván, hogy „bár nem raktam tfilint a bár micvám óta, az ön mérgező posztja meggyőzött arról, hogy meg kell állnom és meg kell ölelnem egy Chábád-küldöttet, köszönetet kell neki mondanom és tfilint kell raknom.

Köszönöm, hogy terjeszti a zsidóságot.”

Egy népszerű televíziós figura, Sáj Golden nézők százezrei előtt tett tfilint egy tel-avivi Chábád-küldött, Ádi Elefánt rabbi segítségével, majd kifejezte, mennyire ellenzi az erőszakoskodó nő megnyilvánulását és dicsérte Slomó Gerber nyugodt és kedves reakcióját.

„Az izraeli lakosság legnagyobb része éppen az ellenkezőjét gondolja annak, mint amit ön képzel.

A legtöbb izraeli szereti a Tórát. A legtöbb izraeli szereti a vallását. A legtöbb izraeli férfi számára örömöt okoz a tfilin, büszke rá és szereti feltenni. Ön és az ön által képviselt erőszak nem győzhet.

Ez nem fog megtörténni. Továbbra is szeretjük a Tórát, továbbra is szeretjük a zsidóságot, továbbra is szeretjük Istent, akár van kipánk, akár nincs. Akár vallásosak vagyunk, akár szekulárisak, mi továbbra is szeretjük Istent, továbbra is szeretjük a zsidóságot” – mondta.

Az európai szekuláris zsidók fele nem zsidóval házasodik

Bár a vegyesházasságot gyakran a zsidó közösségek fenntarthatóságát fenyegető potenciális veszélynek tekintik, az alacsony termékenységi ráta sokkal sürgetőbb kihívást jelent.

„Tudjátok, hogy mi itt, a 14-es csatornán, én és sokan mások büszkék vagyunk – büszkék! Büszkék vagyunk arra, hogy megszenteltük Isten Nevét, hogy élő adásban tiflint raktam, hogy meghívtam egy rabbit és beszélgethetek vele erről a fontos tettről és micváról. Büszkék vagyunk!”

Bár időről időre vannak olyanok, akik „erőszakos térítésnek” állítják be a Chábád tfilinstandjait, általánosságban elmondható, hogy a lubavicsi Rebbe kezdeményezésére 1967, a hatnapos háború óta világszerte felállított asztalkák, ahol férfiak tfilint rakhatnak, a nők pedig szombati gyertyákat kapnak, az utcakép mindenki által elfogadott részei. Nem volt ez mindig így, kezdetben az ortodoxia litván ága például kifejezetten ellenezte a kezdeményezést, ám később megértették, hogy mindez valójában egyetlen üzenetet közvetít:

mindnyájatokat testvérünkként szeretünk.

Az első ilyen asztalkákat 1967 júniusában állították fel a Rebbe kérésére a frissen felszabadított Siratófal előtti téren. A Rebbe a hatnapos háborúban arra kérte a hászidjait, hogy menjenek ki a harctérre, és rakjanak tfilint a katonákra és a civilekre.

„A Rebbe azt mondta, hogy amikor egy zsidó ember tfilint rak, akkor a zsidó nép ellenségei félni kezdenek.

És valóban, [a hatnapos háború] csodás győzelmet jelentett az egész zsidó nép számára” – mondta a rabbi.

Elefánt rabbi elmondta, hogy a legtöbb izraeli szívesen veszi, ha felajánlják neki a tfilint. „Mosolyognak és szívesen kapcsolódnak az örökségükhöz, szívesen megtesznek egy micvát…” A bántó megjegyzések a szokásosnál is több embert inspiráltak arra, hogy meglátogassanak egy tfilinstandot, és feltegyék a tfilint.

Ámir Ohana, a Kneszet elnöke is megnyilvánult az ügyben. A Rebbe tiszteletére tartott különleges ülésen elmondta, hogy ahányszor tfilinstandot lát, mindig megáll, hogy megtegye ezt a micvát. „Ne álljatok le, ne lassítsatok – tegyetek minden zsidóra tfilint” – mondta képviselőtársainak. „A beszéd után elmegyek a Kneszetben levő tfilinstandhoz és felteszem a tfilint.”

A tfilin, mondta a rabbi, olyan, mint az Éghez kötődő wifi-kapcsolat, mely újra és újra felfrissíti az elmét és a szívet. „Örülök annak, hogy [az esemény] ezreket inspirált arra, hogy magukra és másokra feltegyék a tfilint, és boldog, büszke zsidók legyenek.”

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 45. szám – 2023. augusztus 3.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ezért kezdtek a Siratófalnál imádkozni a zsidók

Mikor és hogyan kezdtek a zsidók imádkozni a Siratófalnál? A Zsido.com cikkéből most kiderül!