Jelentős felújítási munkálat veszi kezdetét a berlini holokauszt-emlékművön

a large group of cement blocks sitting on top of a brick floor

 Nagyszabású felújítás veszi kezdetét a berlini holokauszt-emlékművön, ezért az emlékhely nagy része határozhatatlan ideig nem lesz látogatható – jelentette pénteken a dpa német hírügynökség.

A város Mitte negyedében, a Brandenburgi kaputól nem messze található a meggyilkolt európai zsidók emlékműve, amelyet a második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulóján adták át 2005-ben, de már 15 éve felújításra szorul, ugyanis az emlékművet alkotó betontömbök közül több is megrepedezett.

A 19 ezer négyzetméteres területen álló, 28 millió euróból (jelenlegi árfolyamon 10,9 milliárd forint) épült emlékmű több mint 2700 körbejárható, különböző magasságú betonsztéléből áll. Az emlékmű alatt lévő információs központban található kiállítás közel félmillió látogatót vonz évente.

Claudia Roth, a német kormány kulturális ügyekért felelős kormánybiztosának szóvivője elmondta, hogy nagyon sajnálatosnak tartja azokat a korlátozásokat, amelyeket a látogatók a sztélék mezején folyó munkálatok miatt tapasztalnak.

„Erre a felújításra nem csak biztonsági okokból van szükség, hanem azért is, hogy biztosítsuk és megőrizzük ezt a fontos emlékhelyet a jövő nemzedékének”

– tette hozzá a szóvivő.

Szakértők két éven át vizsgálták a betontömböket, hogy megállapítsák, hogy mi miatt repedeztek meg, mert azt gyanították, hogy az üreges tömbök hőmérsékletingadozása állhat a jelenség hátterében. Több mint 40 darab – akár 4,7 méter magas és akár 16 tonna tömegű – tömböt átmenetileg olcsó és rövidtávú megoldásként, acélgyűrűkkel kellett megerősíteni és rögzíteni. Az átfogó felújítás előreláthatólag ősszel kezdődik.

A berlini holokauszt emlékművön nyomtak fekvőtámaszokat német rendőrök

A német főváros rendőrsége bocsánatkérést tett közzé, miután olyan fotók kerültek elő, amelyeken rendőrök tiszteletlenül viselkednek a berlini holokauszt-emlékműnél.