A berlini holokauszt emlékművön nyomtak fekvőtámaszokat német rendőrök

A német főváros rendőrsége bocsánatkérést tett közzé, miután olyan fotók kerültek elő, amelyeken rendőrök tiszteletlenül viselkednek a berlini holokauszt-emlékműnél — írja a Deutsche Welle.

A német főváros rendőrfőnöke hétfőn elítélt néhány rendőrt, miután olyan képek láttak napvilágot, amelyeken a holokauszt-emlékművet alkotó tömbökön fekvőtámaszokat végeznek.

A Berliner Zeitung című lap olyan fotókat közölt, amelyeken egyenruhás és fegyveres rendőrök az emlékmű betontömbjeit támasztékként használva tornáznak.

„A kollégák viselkedése figyelmen kívül hagyja azt, amit éppen ez az emlékmű képvisel, és nem felel meg annak a tiszteletnek, amelyet neki kell mutatni, és amelyet a berlini rendőrség tanúsít iránta”

– mondta Barbara Slowik rendőrfőnök.

„Számomra ez sérti a meggyilkoltak emlékét is”

— tette hozzá Slowik.

Az emlékezés helye

A meggyilkolt európai zsidók emlékműve 2711 különböző méretű szürke kockából áll, és Berlin központjában, a Brandenburgi kapu közelében található.

Bár a turisták gyakran használják a helyszínt szelfizésre, futkározásra, vagy akár napozásra és piknikezésre, a szabályok tiltják a futást, a zajongást, a dohányzást és más olyan cselekedeteket, amelyek az emlékhely iránti tiszteletlenségnek tekinthetők.

A Berliner Zeitung által bemutatott fotók úgy tűntek, mintha a rendőrök által készített videókról készült állóképek lennének.

Az eseményre egy júniusi fővárosi tiltakozó akció során került sor, amelyre a rendőröket bevetették.

A rendőrszakszervezet „következményeket” követel

Slowik közölte, hogy belső vizsgálatot indít az incidens miatt, és azt is hangsúlyozta, hogy kiemeli az emlékmű szerepét, mint „az emlékezés és a tisztelet helyét”.

A német rendőrszakszervezet, a GdP szintén bocsánatot kért az „ízléstelen” akcióért, és „következményeket” követelt.

„A holokauszt-emlékmű nem egy kalandos játszótér. Ez a megmagyarázhatatlan akció gúnyt űz emberek millióinak népirtásából, és lábbal tiporja azokat az értékeket, amelyeket a berlini rendőrségünk képvisel”

— tette hozzá a GdP.