Ősi „varázstükröt” találtak Izraelben

Egy 1500 éves, bizánci korból származó „varázstükröt” fedezett fel egy 17 éves izraeli lány, jelentette be csütörtökön az Izraeli Régészeti Hatóság – írja a The Jerusalem Post.

Aviv Weizman, a tükröt megtaláló ifjúsági vezető a Meron-hegyről a Hermon-hegyre vezető 90 kilométeres túlélő túrán vett részt. A túra során a fiatalok régészeti ásatásokon vesznek részt az ország különböző pontjain található ásatási helyszíneken.

Miközben részt vett az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, Hanaa Abu Uksza Abud által irányított ásatáson a Kirját Ata közelében található Usában, Weizman egy épület falai között egy szokatlan kerámiaszilánkot vett észre, amely kiállt a földből.

Weizman megmutatta a szilánkot Dr. Einat Ambar-Armonnak, aki azt egy „varázstükörként” azonosította.

Mi az a varázstükör?

„A töredék egy „varázstükör” része a bizánci korból, a Kr. u. 4-6. századból”

– magyarázta Navit Popovitch, az Izraeli Régészeti Hatóság kurátora.

„A tábla közepén egy üvegtükröt helyeztek el a „gonosz szem” elleni védelem céljából: az elképzelés az volt, hogy a gonosz szellem, például egy démon, aki a tükörbe néz, meglátja a saját tükörképét, és ez megvédi a tükör tulajdonosát. Hasonló tükörplaketteket találtak a múltban sírokban temetkezési ajándékként, hogy megvédjék az elhunytat az eljövendő világba vezető úton.”

Izraeli régészek megfejthették a tengerben talált keresztes kard történetét

A lenyűgöző leletet még 2021-ben találta egy búvár Izrael partjainál.