Negyvenezer tonna ukrán gabonát semmisítettek meg az oroszok

Mióta júliusban kilépett a fekete-tengeri gabonaexportról szóló, mérföldkőnek számító megállapodásból, Oroszország fokozta az ukrán gabonaszállítmányok számára létfontosságú létesítmények elleni támadásokat — írja a Kyiv Post angol nyelvű ukrán lap.


Franciaország azzal vádolta a Kremlt, hogy szándékosan veszélyezteti a globális élelmiszerbiztonságot, miután az orosz dróncsapások csaknem 40 000 tonna gabonát semmisítettek meg a dél-ukrajnai kikötőkre mért éjszakai támadás során.

„Az oroszok raktárakat és gabonatárolókat támadtak meg – csaknem 40 ezer tonna gabona károsodott”

– közölte Oleksandr Kubrakov ukrán miniszter a közösségi médiában közzétett angol nyelvű bejegyzésében.

Kubrakov hozzátette, hogy a gabonát néhány afrikai országba, Kínába és Izraelbe szánták, és azzal vádolta Oroszországot, hogy iráni drónokat használt a támadás végrehajtásához.

„Éppen ezek azok a kikötők, amelyek ma a globális élelmiszerbiztonság alapjává váltak” – mondta.

Franciaország dühösen reagált a csapásokra, azzal vádolva Moszkvát, hogy „csak a saját érdekeit követi a legkiszolgáltatottabb lakosság kárára”, és felhajtja a mezőgazdasági termékek árát.

„Oroszország ismét szándékosan veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot azzal, hogy alapvető gabonaexport-infrastruktúrát rombol le”

– közölte a francia külügyminisztérium.

Mióta júliusban kilépett a fekete-tengeri gabonaexportról szóló, mérföldkőnek számító megállapodásból, Oroszország fokozta az ukrán gabonaszállítmányok számára létfontosságú létesítmények elleni támadásokat.

A megállapodás lehetővé tette, hogy mintegy 33 millió tonna gabona biztonságosan elhagyja az ukrán kikötőket, enyhítve a globális élelmiszerhiánytól való félelmet. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy szervezett csoportok vagy csalók hálózata manipulálja-e a magánszemélyeket, hogy ilyen cselekményeket hajtsanak végre.

„Nem szabad olyan lépéseket tenni, amelyek fokozzák a feszültséget az orosz-ukrán háborúban”

– mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőnek telefonon.

Erdogan hangsúlyozta Putyinnak a gabonaüzlet jelentőségét, amelyet „a béke hídjának” nevezett – közölte a török államfő hivatala.

Áttörte az orosz gabona-blokádot egy izraeli hajó

Az Ams1 izraeli hajó figyelmen kívül hagyta az orosz fenyegetéseket, és ukrán jelentések szerint kedd délután behajózott a Duna ukrán ágába.