Áttörte az orosz gabona-blokádot egy izraeli hajó

Egy izraeli kereskedelmi hajó, amely hétfőn Asdod kikötőjéből indult útnak, az első olyan hajó lett, amely nyíltan szembeszállt Oroszország fekete-tengeri blokádjával azóta, hogy július közepén kiléptek az Ukrajnával kötött megállapodásból, amely lehetővé tette az ország számára, hogy gabonát exportáljon a kikötőiből – jelentette hétfőn a Militarnyi ukrán hírügynökség.

A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Ams1 teherszállító figyelmen kívül hagyta az orosz fenyegetéseket, és ukrán jelentések szerint kedd délután behajózott a Duna deltában az ukrán Izmail kikötőjébe. A Fekete-tengeren közvetlen útvonalon kelt át az izraeli Asdod kikötőjéből, miközben a P8 Poseidon amerikai repülőgép légi biztonságot nyújtott számára – tették hozzá a jelentések.

AMS 1

Vessel AMS 1 (IMO: 9019999, MMSI: 667001287) is a General Cargo Ship built in 1991 and currently sailing under the flag of Sierra Leone.

Az Ams1-et további négy hajó követte, amelyek vagy lehorgonyoztak, vagy rövidesen le fognak horgonyozni a Dunában.

Oroszország július közepén lépett ki a megállapodásból, arra hivatkozva, hogy nem teljesültek a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjának javítására vonatkozó követelései, és nem jutott el elég ukrán gabona a legszegényebb országokba a fekete-tengeri megállapodás keretében.

A fekete-tengeri gabonaegyezményt, amelyből Oroszország két hete lépett ki, egy évvel korábban az ENSZ és Törökország közvetítette, hogy leküzdjék a globális élelmiszerválságot, amelyet Oroszország 2022 februárjában történt ukrajnai inváziója súlyosbított. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik.

Erdogan szerint Moszkva meghátrálásra fog kényszerülni

A fekete-tengeri gabonaegyezmény kapcsán fejtette ki véleményét a török elnök.

Amióta Oroszország kilépett a megállapodásból, és támadni kezdte a Fekete-tenger és a Duna ukrán élelmiszer-exportkikötőit, a globális búza- és kukorica határidős opciók meredeken emelkedtek.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára július 11-én levélben fordult Putyinhoz az alku megmentése érdekében. Azt javasolta Oroszországnak, hogy hosszabbítsa meg a megállapodást – napi négy hajó Ukrajnába történő beutazásának és négy hajó kilépésének korlátozásával -, cserébe az orosz agrárbank leányvállalatának, a Roszszelkhozbanknak a SWIFT globális fizetési rendszerhez való csatlakoztatásáért.

„A fekete-tengeri kezdeményezés felmondásával a legkiszolgáltatottabbak fizetik meg a legnagyobb árat”

– mondta Guterres július végén Rómában, az ENSZ Élelmezési Rendszerek csúcstalálkozóján.

„Amikor az élelmiszerárak emelkednek, azt mindenki megfizeti”.

Az afrikai vezetők a pénteken Szentpéterváron tartott orosz-afrikai csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrán gabona biztonságos háborús exportjáról szóló megállapodás megújítására szólították fel.

Oroszországnak sikerült lebombáznia a Kínának szánt ukrán gabonát

Moszkva egyoldalúan kilépett a gabonaegyezségből, ami miatt a világ ismét a globális élelmiszerválság küszöbén áll.